Din 2007, companiile vor fi amendate pentru nerespectarea drepturilor angajatilor

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:50
941 citiri

Antreprenorii care vor prelua prin transfer intreprinderi sau unitati ale acestora, vor fi obligati,incepand cu 1 ianuarie 2007, sa respecte si sa aplice drepturile cuprinse in contractele individuale si colective ale angajatilor, iar in caz contrar vor fi amendati cu minimum 1.500 de lei.

Antreprenorii vor fi obligati de la 1 ianuarie 2007 sa respecte drepturile cuprinse in contractele individuale si colective semnate de angajati si patronii intreprinderilor care au fost supuse transferului.

Potrivit legii 67/ 2006, privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatilor sau al unor parti ale acestora, transferul unei intreprinderi presupune continuarea activitatii principale sau secundare a intreprinderii respective, singurele modificari care survin sunt cele legate de structura de conducere.

Legea interzice concedierea individuala sau colectiva, iar renegocierea clauzelor contractului colectiv poate fi realizata la minimum un an de la data efectuarii transferului.

Angajatii trebuie sa fie informati cu minimum 30 de zile inainte de data transferului,cu privire la motivele transferului si la consecintele juridice, economice si sociale pe care acesta le va avea asupra angajatilor. De asemenea, angajatorii trebuie sa precizeze muncitorilor masurile care vor fi luate dupa transfer, conditiile de munca si incadrarea in munca.

Potrivit legii, antreprenorii care vor prelua intreprinderi si care nu vor respecta drepturile angajatilor vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei. De asemenea, angajatii ale caror drepturi nu vor fi respectate se vor putea adresa instantelor judecatoresti pentru solutionarea conflictelor individuale sau colective de munca.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)