Editorial Oana Stratula, avocat. Strategia Romaniei pentru un esec anuntat: Nabucco

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:35
4445 citiri
Editorial Oana Stratula, avocat. Strategia Romaniei pentru un esec anuntat: Nabucco
Oana Stratula este vocat al Casei de Avocatura Stratula, Mocanu&Asociatii

Intr-un moment incert pentru soarta proiectului Nabucco, care deja este declarat perdant in fata concurentei reprezentate de gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), Romania s-a grabit sa adopte masuri legislative care au drept scop tocmai realizarea lucrarilor de dezvoltare pe teritoriul tarii noastre a Conductei de gaze naturale Nabucco.

Proiectul Nabucco a fost initiat in anul 2002, in vederea diversificarii surselor de aprovizionare cu energie ale unei Uniuni Europene dependente de gazul rusesc, prin construirea unui gazoduct care ar fi urmat sa transporte gazul azer spre Occident, trecand prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Nedorind insa sa imparta cu prea multi parteneri beneficiile pozitiei sale strategice, Turcia s-a razgandit si a dezvoltat pe teritoriul sau, impreuna cu Azerbaidjanul, o conducta proprie, Trans Anatolian Pipeline, care pleaca de la Shah Deniz si se opreste la granita sa europeana, de unde gazul ar urma sa ajunga in Occident, fie prin gazoductul Nabucco, fie prin Trans-Adriatic Pipeline.

Desi se pare ca decizia a fost deja luata de reprezentantii statului azer si ai investitorilor de la Shah Deniz, si nu putini sunt pesimistii care spun ca aceasta nu este favorabila proiectului Nabucco, marele castigator va fi anuntat pe 28 iunie, cu o saptamana inaintea intalnirii dintre presedintele azer Ilham Aliyev si Jose Manuel Barroso, care va avea ca subiect principal coridorul sudic de transport al gazelor naturale.

"Mai bine mai tarziu decat niciodata" nu mai e valabil

In aceste conditii, in mod surprinzator, raportat la timpul de reactie pe care il au, in mod obisnuit, autoritatile romane, se pare ca, de aceasta data, incercam sa fim cu un pas inaintea evenimentelor, pentru a nu fi luati pe nepregatite in cazul in care proiectul Nabucco ar fi desemnat castigator de catre Consortiul care exploateaza zacamantul gigant de gaze naturale Shah Deniz din Marea Caspica.

Astfel, prin Legea 169/2013, Proiectul Nabucco a fost declarat ca fiind de interes national, iar lucrarile aferente Conductei de gaze naturale Nabucco ca fiind de utilitate publica, cu consecinta directa a limitarii prerogativelor dreptului de proprietate asupra imobilelor care vor fi afectate de aceste lucrari, prin constituirea unui drept de superficie si a unui drept de servitute in favoarea Companiei Nabucco Romania.

Dreptul de superficie consta in dreptul beneficiarului de a construi Conducta de gaze naturale Nabucco, inclusiv instalatiile de suprafata, deasupra sau in subsolul terenurilor traversate de aceasta, respectiv deasupra sau in subsolul terenurilor afectate de instalatiile de suprafata si de zona de protective. Beneficiarul dobandeste un drept de folosinta asupra acestor terenuri si dreptul de proprietate asupra Conductei de gaze naturale Nabucco, pentru o perioada de maximum 50 de ani de la data punerii in functiune a conductei.

Dreptul de servitute consta in dreptul de acces si de efectuare a lucrarilor aferente Conductei de gaze naturale Nabucco si in dreptul de operare si uz asupra acesteia, acesta din urma fiind constituit pentru o perioada de maximum 50 de ani de la data punerii in functiune a conductei.

Sa nu zicem ca nu am facut nimic

Avand in vedere ca, potrivit versiunii revizuite a proiectului initial, conducta ar fi tranzitat Romania pe o distanta de aproximativ 475 km, este de anticipat ca vor fi numerosi proprietari afectati de lucrarile de construire si, ulterior, de cele de operare si uz ale conductei. Asta, mai cu seama ca, in exercitarea drepturilor sale recunoscute de lege, Compania Nabucco Romania ar fi putut, printre altele, sa desfiinteze culturi sau plantatii ori alte amenajari si constructii existente ori numai sa le restranga, in masura strict necesara, pentru executarea lucrarilor.

Pe de alta parte, in schimbul limitarii folosintei imobilelor, legea instituie in sarcina Companiei Nabucco International si a Companiei Nabucco Romania, obligatia de a plati indemnizatii si despagubiri pentru toate pagubele cauzate proprietarilor sau titularilor de activitati afectati de exercitarea drepturilor de catre Compania Nabucco Romania, urmand ca, in masura in care acestia sunt nemultumiti de cuantumul compensatiilor, sa se adreseze instantei de judecata.

Legea 169/2013 stabileste, de asemenea, si o serie de masuri prealabile in vederea identificarii imobilelor afectate de constructia, respectiv existenta si operarea Conductei de gaze naturale Nabucco, precum si unele masuri procedurale privind solutionarea cererilor de chemare in judecata avand ca obiect pretentii decurgand din exercitarea de catre Compania Nabucco Romania a drepului de superficie si de servitute si/sau efectuarea operatiunilor prezentate in notificarea privind inceperea executarii lucrarilor.

Legea a intrat in vigoare la inceputul lunii iunie, insa, in masura in care proiectul Nabucco nu va fi ales de investitorii de la Shah Deniz, soarta acesteia va fi de a ingrosa randul actelor normative care nu isi vor mai gasi aplicarea, insa, cel putin, vom putea spune ca eram pregatiti daca Nabucco ar fi fost castigator in competitia cu TAP.

Oana Stratula este Avocat Partener in cadrul Societatii Civile de Avocati Stratula, Mocanu & Asociatii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#esec proiect Nabucco, #transport gaze Nabucco, #legislatie proiect Nabucco, #editorial Oana Stratula , #Stiri Legislatie