Irina Socol, fondatoarea Siveco, in arest la domiciliu

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 12:30
4317 citiri
Irina Socol, fondatoarea Siveco, in arest la domiciliu
Foto: azipescurt.ro

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis contestatia formulata de Irina Socol la decizia prin care a fost arestata preventiv si a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu, pentru o perioada de 30 zile.

"Pe durata arestului la domiciliu, inculpata nu va putea parasi imobilul fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza. (...) Inculpata va avea urmatoarele obligatii: se va prezenta in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, ori de cate ori va fi chemata; nu va comunica cu cealalta inculpata, nici cu suspectii Grabany Tiberiu si Constantinescu Dumitru; va purta un dispozitiv electronic de supraveghere", se arata in minuta deciziei CAB, potrivit Agerpres.

Judecatorii ii atrag atentia Irinei Socol ca in cazul incalcarii cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin sau a masurilor de supraveghere, masura arestului la domiciliu se va inlocui cu masura arestarii preventive.

"Pe durata arestului la domiciliu, inculpata va putea parasi imobilul in vederea prezentarii la organele judiciare, la chemarea acestora. In baza art. 204 alin. 12 C.p.p. dispune punerea de indata in libertate a inculpatei, daca nu este retinuta sau arestata in alta cauza. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Examinata si pronuntata in camera de consiliu, azi, 3 noiembrie 2014", se mai arata in decizie.

Tribunalul Bucuresti a prelungit pe 3 octombrie cu 30 de zile mandatul de arestare preventiva emis pe numele presedintei si fondatoarei companiei Siveco Romania, Irina Socol, intr-un dosar in care aceasta este acuzata de evaziune fiscala.

Evaziune de 10 milioane de euro

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti sustin ca reprezentantii companiei Siveco Romania au creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de softuri ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Astfel, anchetatorii sustin ca Siveco a incheiat achizitii fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetateni de etnie roma din satul Sintesti, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.

"Astfel, de la Eurovip, Siveco Romania a achizitionat, in cursul anului 2009, servicii in valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, in cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat si administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie roma, in varsta de 49 ani, care locuieste in satul Sintesti, Ilfov si care nu stie sa scrie si sa citeasca. Toti banii care au fost incasati de Eurovip de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achizitiona fier vechi, dar vindea programe informatice", se arata in documentele de la dosar.

Irina Socol a fondat la inceputul anilor '90 compania Siveco Romania, care este in prezent cel mai mare producator local de soft, cu afaceri totale de 65 de milioane de euro in anul 2013.

#Irina Socol fondatoare Siveco, #Irina Socol arest preventiv , #Stiri Legislatie