Kovesi: Instantele au dispus confiscari de peste 107 milioane de euro in 2012, in dosare DNA

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 11:50
1742 citiri
Kovesi: Instantele au dispus confiscari de peste 107 milioane de euro in 2012, in dosare DNA

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca instantele au dispus, in 2012, in dosarele instrumentate de DNA, recuperarea de produse obtinute in urma unor infractiuni in valoare totala de peste 107 milioane de euro.

Codruta Kovesi a spus, la conferinta internationala cu tema "Confiscarea extinsa: cat recuperam?", ca pentru a realiza scopul legii penale este esential ca infractorii sa nu beneficieze de profiturile obtinute, precizand ca numai prin confiscarea acestor sume persoanele tentate sa savarseasca infractiuni sunt descurajate de la astfel de fapte.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a precizat ca intr-un studiu realizat intr-un stat european se arata ca infractorii accepta mai usor sa stea in inchisoare decat sa piarda bunurile dobandite ilicit.

"Un sistem eficient de recuperare a bunurilor contribuie, in acelasi timp, la cresterea increderii publicului in justitie, din aceasta perspectiva fiind important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni. In plus, sumele confiscate pot reprezenta o sursa semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat in aceasta perioada", a mai spus Kovesi.

Ea a subliniat ca institutia pe care o conduce are ca prioritate cresterea gradului de recuperare a creantelor provenite din infractiuni, acesta fiind si un obiectiv asumat de statul roman prin Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015, in cadrul masurilor care vizeaza combaterea coruptiei prin masuri administrative si penale. Totodata, acest obiectiv se regaseste si in recomandarile formulate de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Procurorul sef al DNA a mai aratat ca din analizele Oficiului de Recuperare a Creantelor din Ministerul Justitiei rezulta ca, in prezent, organele fiscale reusesc sa recupereze un procent neinsemnat din sumele confiscate prin hotarari definitive, una dintre cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile apartinand persoanelor condamnate atunci cand nu s-au dispus masuri asiguratorii pe parcursul procesului penale.

Kovesi a mai spus ca, din cauza cadrului legal restrictiv, atunci cand se dispune confiscarea unor sume provenite din infractiuni, executarea efectiva a hotararii judecatoresti se realizeaza in mod sporadic.

Procurorul sef al DNA a precizat ca proprietatea acestor bunuri dobandite ilicit este deseori disimulata prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau a unor conturi bancare deschise in alte jurisdictii, ceea ce ingreuneaza identificarea lor.

"In conditiile in care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regasesc in cauze instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie - in cursul anului 2012 dispunand confiscarea si recuperarea de produse infractionale in valoare de 107.365.000 de euro - este esential ca in aceste cauze sa fie sechestrate toate bunurile provenite din infractiuni", a mai spus Kovesi.

Ea a subliniat ca DNA este prima structura de parchet care a aplicat confiscarea extinsa, precizand ca in acest an Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o solutie definitiva in cazul unor bunuri imobile apartinand unor inculpati trimisi in judecata pentru coruptie.

Kovesi a mai spus ca in cadrul DNA trebuie sa existe o structura specializata de investigatii financiare, complementara celor care realizeaza urmarirea penala pentru fapte de coruptie si care sa realizeze profilul financiar al persoanei cercetate.

"O asemenea structura poate avea rolul unui proiect pilot pentru intreg sistemul judiciar, astfel incat, in functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala", a precizat Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA a adaugat ca, in acest sens, i-a propus ministrului Justitiei suplimentarea numarului de posturi de politisti in cadrul Directiei.

In ce priveste costurile pe care le presupune aceasta masura, Kovesi a precizat ca acestea ar fi acoperite in timp din veniturile suplimentare aduse la buget prin confiscarea bunurilor provenite din infractiuni.

La conferinta "Confiscarea extinsa: cat recuperam?" sunt prezenti si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, presedintele ICCJ, Livia Stanciu, si presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.

In cadrul conferintei se discuta, printre altele, despre procedura de confiscare extinsa in tari europene si in Statele Unite ale Americii, planurile parchetelor si Guvernului de a utiliza procedura confiscarii extinse si stadiul propunerii de Directiva privind confiscarea bunurilor provenite din infractiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#confiscari dosare DNA, #Codruta Kovesi DNA, #recuperare prejudicii dosare DNA , #Stiri Legislatie