Nagy Peter Tamas si Virgil Gaman, retinuti. Cei doi au luat mita aproape 177.000 de lei

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:32
2898 citiri
Nagy Peter Tamas si Virgil Gaman, retinuti. Cei doi au luat mita aproape 177.000 de lei
Foto: infomoldova.net

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman, au fost retinuti, joi seara, de procurorii anticoruptie, in dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cei doi au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), informeaza Mediafax.

Nagy si Gaman sunt acuzati de luare de mita si instigare la uz de fals, la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la spalare de bani, a precizat DNA.

Alaturi de ei au fost retinuti Claudiu Vasilescu si Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy si Gaman au primit mita. Vasilescu si Haller sunt urmariti penal pentru complicitate la luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Cei patru retinuti vor fi prezentati, vineri, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In acest dosar este urmarit penal si europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticoruptie.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Rebega este urmarit penal pentru: folosire a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial; instigare la spalare de bani; instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la uz de fals.

Europarlamentarului i-au fost aduse la cunostinta, joi seara, calitatea in dosar si acuzatiile.

Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultura si dezvoltare rurala, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca acesta s-a numarat printre cei trei destinatari ai mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea targului Indagra. Ceilalti doi sunt, conform acelorasi surse, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii si la mai multe firme si persoane, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman fiind dusi pentru audieri la sediul central al DNA.

Mita ar fi fost mascata prin contracte fictive de cel mult 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum productia de spoturi publicitare sau produse de protocol, conform unor documente ale anchetatorilor.

Targul Indagra a fost organizat la Romexpo in perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA in calitatea de prestator si Ministerul Agriculturii, beneficiar.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, pentru acest eveniment, Romexpo si Ministerul Agriculturii au incheiat un contract a carui valoarea initiala a fost de 334.000 de euro fara TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusa, respectiv 414.160 de euro.

Procurorii anticoruptie sustin, dupa cum se precizeaza in aceleasi documente, ca Nagy si Gaman s-au implicat in organizarea evenimentului si au fortat reprezentanti ai Romexpo pentru a implica firme agreate de ei. "Adica serviciile necesare ce urmau a fi efectuate de Romexpo sa fie prestate de anumite firme agreate de ei, (...) asa incat din suma totala de 334.000 euro, 40.000 euro sa fie platiti din banii din contract virati de Ministerul Agriculturii la Romexpo catre anumite firme desemnate de ei si sa fie gasita deci modalitatea pentru incheierea unor contracte dintre Romexpo si societatile comerciale agreate de cei doi, asa incat sa existe aparenta intre contract si obiectul de activitate al firmelor respective, insa, in realitate, acele firme sa nu fie nevoite sa presteze efectiv acea activitate si, practic, acele firme dadeau cei 40.000 de euro celor doi", se mai arata in documentele citate.

Anchetatorii care instrumenteaza dosarul mai spun ca suma de 40.000 de euro trebuia sa fie fragmentata, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel putin trei, pentru ca fiecare plata sa nu depaseasca 15.000 euro.

In acest mod, se mai precizeaza in documentele DNA, au fost gasite doua firme: una care sa incheie un contract de 11.000 euro plus TVA avand ca obiect productia de spoturi publicitare, iar cealalta, pentru un contract de 9.000 de euro plus TVA pentru produse de protocol.

Anchetatorii mai sustin ca facturile, contractele si actele erau false, fiind intocmite doar pentru a masca mita. In realitate, firmele nu prestau activitati si nu obtineau banii, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme, ci trebuia sa asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul Agriculturii, dar nu pentru intreaga din suma din contract, ci minus aproximativ 10% (40.000 de euro), cat ar fi fost mita.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca el nu a fost chemat la DNA si ca, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest parchet.

#Nagy Peter Tamas retinut, #Virgil Gaman retinut , #Stiri Legislatie