Noi conditii de participarea la contractele de achizitie publica

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 09:38
868 citiri

Participarea operatorilor economici la noi contracte de achizitie publica va fi conditionata de modul de indeplinire a obligatiilor asumate prin contractele de achizitii publice anterioare, stabileste o hotarare adoptata miercuri de Guvern.

Actul normativ raspunde solicitarii primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu de a se gasi o solutie pentru a limita accesul la contracte de achizitii publice al companiilor care nu respecta obligatiile contractuale anterioare. Este nevoie de aceasta masura pentru a nu aparea situatii de blocaj, in care lucrarile stagneaza. Astfel de situatii se intalnesc mai ales in contractele privind realizarea lucrarilor de infrastructura, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Potrivit actului normativ, ofertele operatorilor economici sunt considerate inacceptabile, avand ca rezultat excluderea respectivilor operatori economici din cadrul procedurii de atribuire, daca au fost depuse de un ofertant care, in ultimii doi ani, din motive imputabile acestuia, nu si-a indeplinit sau a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, fapt de natura sa produca prejudicii beneficiarilor contractului.

Modul de indeplinire a obligatiilor contractuale se dovedeste prin prezentarea unor documente constatatoare care contin informatii referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractanti si la eventualele prejudicii produse autoritatilor contractante cu prilejul unor contracte anterioare.

Potrivit actului normativ, autoritatea contractanta are obligatia de a intocmi documentele constatatoare in trei exemplare, din care unul se va depune la dosarul achizitiei publice, unul se va elibera contractantului si unul se va transmite Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, in scopul monitorizarii.

In acest fel se va putea face un schimb de informatii intre institutii. Aceste informatii pot fi folosite la momentul la care se selecteaza un contractant', a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice are dreptul sa stabileasca, prin ordin, proceduri si instrumente specifice prin care orice autoritate contractanta poate beneficia de informatiile incluse in documentele constatatoare disponibile la nivelul A.N.R.M.A.P., urmand ca aceste informatii sa fie folosite in masura in care nu sunt disponibile deja in baza de date proprie a respectivei autoritati contractante.

Rompres