Noi reglementari in privinta amenzilor penale au fost publicate. Ce se va schimba din 2014?

Miercuri, 28 August 2013, ora 16:17
2398 citiri
Noi reglementari in privinta amenzilor penale au fost publicate. Ce se va schimba din 2014?

Amenda este una dintre pedepsele pe care judecatorii le pot acorda prin hotarare judecatoreasca definitiva, conform normelor prevazute de legislatia autohtona in domeniu.

Aceleasi reguli stabilesc ca, daca inculpatii nu isi achita datoria, judecatorul poate dispune fie esalonarea platii in rate lunare, fie executarea amenzii prin munca in folosul comunitatii. Aceste dispozitii, aplicabile si pana acum, sunt tratate mai clar intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial ce urmeaza sa se aplice din 2014.

Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 513 din 14 august 2013 si va intra in vigoare in 1 februarie 2014.

"Documentul prezinta o viziune moderna a noului sistem executional penal in ceea ce priveste sanctiunile si masurile neprivative de libertate, in acord cu prevederile noului Cod penal, respectiv ale noului Cod de procedura penala", puncta Ministerul Justitiei in ultima luna a anului 2012, atunci cand Guvernul a aprobat Calendarul pentru aprobarea pachetului legislativ necesar pregatirii intrarii in vigoare a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penal.

Cititi continuarea articolului pe Avocatnet.

#reglementari amenzi penale, #legislatie amenzi penale, #executare amenda penala , #Stiri Legislatie