Noua lege a firmelor promoveaza transparenta si apara actionarii minoritari

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 12:53
1129 citiri

Noua legislatie a societatilor comerciale promoveaza un nivel ridicat de transparenta la toate companiile si nu doar la cele listate, iar actionarii minoritari beneficiaza de mai multa protectie, a declarat, miercuri, avocatul de la casa de avocatura David & Baias (D&B), Sorin David.

Desi nu exista decat ca o tendinta, atat pe pe plan international, cat si in Romania se doreste ca societatile comerciale sa fie modele de comportament social, a aratat David, in cadrul unui seminar.

"Legiuitorul roman a fost ambitios si a incercat sa transpuna unele recomandari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) la nivelul legislatiei societatilor comerciale, tendinta fiind de uniformizare a reglementarilor pe plan international", a spus David.

Pe plan international, reglementarile privind functionarea si organizarea societatilor comerciale au drept scop facilitarea investitiilor in firme de orice tip, cu accent suplimentar pe promovarea investitiilor transfrontaliere, a mentionat avocatul de la D&B.

Astfel, daca pana acum se folosea sistemul unitar, noile reguli de guvernare a societatilor comerciale impun un sistem dualist, care presupune existenta unui consiliu de supraveghere si a unui directorat. Consiliul de supraveghere nu este un organ de conducere, el exercitand, in mod exclusiv, controlul asupra directoratului, care constituie latura executiva a conducerii, a explicat David.

Totusi, modificarea Legii societatilor comerciale, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, nu reprezinta decat un prim pas in transformarea legislatiei romanesti. "Modificarea reprezinta doar un inceput al unui proces care inca nu stim cand se va incheia", a aratat David.

"Probabil se va schimba din nou peste ceva timp, ca urmare a reorganizarii legislative la nivel international", a adaugat el. Casa de avocatura David & Baias este partener in Romania al PricewaterhouseCoopers, una din cele mai mari patru companii multinationale de servicii profesionale.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)