O noua lege a investitiilor, din ianuarie 2007

Vineri, 15 Septembrie 2006, ora 00:09
965 citiri

Investitorii vor avea de la 1 ianuarie 2007 o noua lege a investitiilor, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, noul Ministrul de stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Mediului de Afaceri si Intreprinderi Mici si Mijlocii, Bogdan Pascu.Acesta a lansat spre dezbatere publica noua Lege a investitiilor, care va inlocui legislatia actuala, si anume Legea 332 pe 2001. Pascu considera ca actuala lege este 'depasita' si ca in acest sens avem nevoie de un cadru legislativ in concordanta cu legislatia Uniunii Europene.

Noutatile pe care proiectul legislativ le aduce constau in principii si definitii exacte, oferind, in opinia initiatorului, 'tratament egal pentru toate investitiile', fie ele straine sau romanesti.

Categoriile de investitii prevazute in lege se structureaza pe trei paliere. Categoria I cuprinde investitii mai mari de 75 milioane euro, a doua cuprinde investitiile intre 25- 75 milioane euro, iar a treia cuprinde investitiile intre 1- 25 milioane euro.

Legea prevede si o perioada de tranzitie de sase luni pentru investitorii care si-au inceput afacerile in perioada vechii legi. 'Dorim o formula prin care sa existe un singur punct de lucru, unde investitorii sa se adreseze si sa eliminam procedeele birocratice de pana acum (avize, hartii, etc)', a precizat Pascu.

Conform oficialului guvernului, va exista un sistem foarte strict de monitorizare a investitiilor cu raportari semestriale. In de 30 zile varianta finala a legii va fi trimisa catre ministere si Consiliul Concurentei, urmand sa fie aplicabila cu data de 1 ianuarie 2007.

Rompres