Operatorii economici care nu-si respecta obligatiile de mediu ar putea fi inchisi

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 01:33
1053 citiri

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) va sanctiona drastic, mergand pana la inchidere, operatorii economici cu risc in indeplinirea obligatiilor stabilite in cadrul autorizatiilor de mediu, pentru ca Romania sa nu intre in procedura de infringement (procedura de constatare a incalcarii dreptului comunitar), a apreciat marti Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cu prilejul unui simpozion organizat pentru prevenirea infringement-lui.

"MMGA va sprijini agentii economici sa se conformeze obligatiilor asumate fata de Comisia Europeana sustinand astfel interesul economic al tarii. Cu toate acestea exista riscul ca unii operatori economici sa nu-si poata respecta angajamentele, fapt ce ar duce la intrarea sub incidenta procedurii de infringement, ceea ce ar insemna pierderi de milioane de euro pentru Romania", a precizat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Printre primii vizati in acest sens sunt societatile Mittal Steel, Romplumb SA Baia Mare, Petrotel, Termocentralele de la Turceni precum si Arpechim Pitesti, toate intrand sub incidenta directivei privind controlul poluarii industriale.

Silvian Ionescu a reafirmat, la Sinaia, pozitia ministrului Mediului Sulfina Barbu de a deschide procedura de sistare a activitatii la Romplumb, pe data de 18 martie 2007, daca aceasta nu se inscrie in traficul autorizat de investitii.

Unul dintre cei mai importanti poluatori de mediu, Petrotel Ploiesti, ar putea fi cel de-al doilea operator vizat pentru sistarea activitatii.

In prezent, in Romania exista peste 50.000 de hectare de teren poluate cu petrol, fara a a fi luata in calcul zona din imediata apropiere a sondelor.

Domeniul protectiei mediului va deveni unul dintre cele mai importante in Europa deoarece neregulile inregistrate pe acest sector pot avea influente dramatice pentru economie si societate.

Conform art. 211 al Tratatului privind infiintarea Comunitatii Europene, aceasta are rolul de a asigura ca prevederile Tratatului sunt aplicate de fiecare stat membru, avand in acest fel rolul de "gardian" al respectarii legislatiei comunitare. CE are puterea, in baza acestui articol, de a determina un stat membru sa respecte normele incalcate iar atunci cand considera necesar se poate adresa Curtii de Justitie pentru solutionarea cazului, declansand procedura de infringement.

"Exista inca in Romania operatori economici care incearca sa se targuiasca asupra perioadelor de tranzitie, uitand ca activitatea lor poate insemna pierderi uriase la nivelul fiecarui cetatean", a spus Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)