Piata spagii a scazut la o treime

Sambata, 19 Noiembrie 2005, ora 06:11
1055 citiri

Conform BERD, firmele romanesti au dat de trei ori mai putina mita fata de acum trei ani Nivelul coruptiei din Romania este in scadere, sumele utilizate de firme pentru a plati mita reducandu-se de la 2,5% din veniturile anuale, in 2002, la circa 0,7% anul acesta, se arata intr-un raport al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Potrivit studiului, care analizeaza evolutia mediului de afaceri in statele in curs de dezvoltare, media inregistrata de firmele din aceste tari depaseste, in acest an, 1a din venituri, in timp ce mita platita de companiile din tarile dezvoltate va reprezenta mai putin de 0,5% din incasari. In Bulgaria, scaderea a fost mult mai modesta: de la 2% in 2002, la 1,5% anul acesta. La polonezi, in schimb, procentul a scazut simtitor, de la 1,7% la doar 0,7%. Atat Polonia, cat si Romania au A"depasitA" Ungaria, unde procentul s-a mentinut constant la 1%.

Firmele de stat scapa mai ieftin

Dintre cele 26 de state analizate, primul loc in topul celor mai corupte state in 2005 este ocupat de Azerbaidjan, tara in care firmele aloca aproape 3% din veniturile obtinute in 2005 pentru a plati mita, la polul opus situandu-se Slovenia, cu 0,2%.

De asemenea, studiul mai arata ca, in statele situate in sud-estul Europei, firmele private nou-infiintate cheltuiesc circa 1% din veniturile anuale pentru a plati mita, urmate de cele privatizate, cu 0,9%, si de cele de stat, cu putin peste 0,4%. Raportul a analizat situatia a 9.500 de companii din 26 de state in tranzitie.

Mai putin si ca anul trecut

Fata de anul trecut, media pare mai mica in comparatie cu rezultatele unui sondaj similar, al Coalitiei Anticoruptie. Conform acestei surse, firmele mari au raportat un procent mai mic de 1%, insa cota devenea impovaratoare pentru firmele mici. Pentru una din 15 firme mici nivelul A"platilor informaleA" ajungea chiar sa depaseasca 10%, urcand pana la 25% din cifra de afaceri.

Impozitele si birocratia, principalele nemultumiri

Principalele obstacole intalnite de firmele din statele in tranzitie la economia de piata sunt nivelul ridicat al impozitelor, reglementarile din sistemul financiar si instabilitatea macroeconomica, se arata in raportul BERD. De asemenea, companiile s-au mai aratat nemultumite si de numarul prea mare de reglementari din aceste state, conditiile de pe piata muncii, modul de functionare a institutiilor si infrastructura, uneori insuficient dezvoltata.

Potrivit raportului, cele mai productive companii sunt cele cu capital strain, urmate de firmele private nou infiintate, iar pozitia a treia a fost ocupata de societatile privatizate.

Evenimentul Zilei