Pomana record de la Europa

Luni, 11 Octombrie 2004, ora 11:34
1141 citiri

405 milioane de euro prin Phare 2004 * Propunerea financiara a fost aprobata fara observatii de Comitetul de Gestiune Phare al Comisiei Europene.Romania va beneficia de 405, 3 milioane de euro, prin intermediul Programului National Phare 2004, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit comunicatului, suma reprezinta cea mai mare alocare financiara Phare pentru Romania pana in prezent, propunerea financiara fiind aprobata, fara observatii, de catre Comitetul de Gestiune Phare al Comisiei Europene, reunit in data de 8 octombrie 2004, la Bruxelles.

Incepand cu anul 2004, s-a introdus o noua abordare multianuala a programarii fondurilor Phare, Programul National Phare 2004 urmarind accelerarea pregatirilor Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.

"Propunerea financiara reflecta atat prioritatile stabilite in Parteneriatul de Aderare si in Foaia de Parcurs pentru Romania si Bulgaria, cat si masurile care decurg din strategiile pentru cele 8 sectoare incluse in programarea Phare multianuala 2004-2006 (reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar, problema minoritatilor, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si coeziune economica si sociala)", se precizeaza in comunicat.

Conform MFP, pentru domeniile mentionate s-au elaborat programe sectoriale multianuale, pe baza strategiilor definite in concordanta cu cerintele stabilite de Comisia Europeana. Programele sectoriale multianuale vizeaza perioada premergatoare aderarii la Uniunea Europeana. Propunerea financiara a fost elaborata de Comisia Europeana impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, pe baza documentelor tehnice propuse de Romania in cadrul exercitiului de programare.

Bugetele indicative mentionate in propunerea financiara pentru anii 2005 si 2006 sunt 396,9 milioane euro, respectiv 438,5 milioane euro.

Memorandumul de finantare Phare National 2004 se va semna de catre Coordonatorul National al Asistentei si reprezentatul Comisiei Europene in perioada imediat urmatoare.

Sursa: Ziua