Salvati Copiii ii indeamna pe romani sa directioneze 2% din impozit catre ONG-uri

Joi, 05 Aprilie 2007, ora 14:20
1164 citiri

Organizatia Salvati Copiii se asteapta ca numarul celor care vor directiona cele doua procente din impozit catre organizatiile neguvernamentale va creste dupa ce Ministerul Finantelor Publice a simplificat procedura de redirectionare, informeaza, joi, organizatia, printr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, procedura pentru directionarea celor doua procente din impozitul pe venit catre o organizatie neguvernamentala (ONG), conform dorintei fiecarui contribuabil, s-a simplificat, Ministerul Finantelor Publice eliminand obligatia anexarii copiei fisei fiscale la formularele pe care trebuie sa le completeze.

Cei care doresc sa directioneze doua procente din impozit catre un ONG trebuie doar sa completeze un formular cu datele personale si cu cele ale organizatiei alese, pe care il vor depune direct la Administratia Financiara sau il vor trimite prin posta, prin scrisoare recomandata, pana la data de 15 mai.

Discutiile pentru simplificarea procedurilor au fost lansate in luna noiembrie de Organizatia Salvati Copiii, pe baza unui studiu realizat de o firma de cercetare. Studiul releva faptul ca procedurile complicate si lipsa de informatii sunt principalele motive pentru care romanii nu directioneaza catre ONG-uri procentele din impozit.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, anul trecut, peste 550.000 de contribuabili au redirectionat contravaloarea a doua procente din impozitul pe venit catre ONG-uri si s-au strans peste 17,5 milioane de lei (5,3 milioane de euro). Desi, comparativ cu 2005, numarul contribuabililor donatori a crescut de patru ori, acesta nu reprezinta decat opt procente din romani. Cele mai mari sume s-au colectat in Bucuresti, Cluj, Mures, Iasi, Timis, Bihor, Bacau, Brasov, Gorj si Sibiu.

Bloombiz