Scurgere de secrete la virful Bursei

Marti, 12 Aprilie 2005, ora 09:21
1768 citiri

Presedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Gabriela Anghelache, a fost pusa sub acuzare pentru ca ar fi divulgat date secrete la privatizarea magazinului Bucur Obor.Procurorii PNA au inceput ieri urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Anghelache, pe care o acuza ca, in cursul anului 2000, pe cind era doar vicepresedinte al CNVM, l-a sprijinit pe unul dintre actionarii Bucur Obor SA, Laurentiu Postovaru, sa obtina in mod ilegal un pachet de 7,4% dintre actiunile acestei societati.

Potrivit anchetatorilor, Gabriela Anghelache si presedintele CNVM de la acea vreme, Alexandru Tariuc, au permis ca, pentru citeva zeci de minute, sa fie ridicata suspendarea tranzactionarii actiunilor Bucur Obor SA pe piata RASDAQ. In acest interval, actiunile au fost cumparate de Laurentiu Postovaru, inculpat si el in dosarul "Bucur Obor", acesta fiind informat din timp in legatura cu decizia CNVM.

Pachetul de 7,4% actiuni fusese cumparat anterior de Asociatia Actionarilor (PAS) si transformat in garantie bancara pina la momentul in care PAS ar fi achitat in intregime creditul bancar pe care il folosise pentru achizitionarea respectivelor actiuni. Pina atunci, tranzactionarea acestor actiuni era suspendata.

Printr-o ordonanta emisa de cei doi sefi ai CNVM, tranzactia prin care PAS cumparase actiunile a fost anulata, oferindu-i lui Postovaru ocazia sa le preia. In dosarul "Bucur Obor" mai sint invinuiti Gelu Manea, directorul SC Bucur Obor SA, si fostul presedinte al CNVM, Alexandru Tariuc.

Cotidianul