Statul ar putea economisi 500 de milioane de euro in zece ani, prin mediere

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 16:57
2577 citiri
Statul ar putea economisi 500 de milioane de euro in zece ani, prin mediere

Peste 500 de milioane de euro ar putea fi economisite de la bugetul stat in zece ani prin folosirea medierii pe scara larga, a declarat, miercuri, vicepresedintele Consiliului de Mediere, Daniel Zeno Sustac.

"Bugetul anual alocat justitiei este de cateva sute bune de milioane de euro pe an, daca aproximativ 10% din acest buget va fi economisit prin folosirea medierii pe scara larga si implicit prin reducerea numarului de procese si a cheltuielilor aferente acestora, estimez ca in aproximativ 10 ani undeva intre 500 si 700 de milioane de euro ar fi economisite de la bugetul de stat prin folosirea medierii pe scara larga", a declarat Zeno Sustac pentru Agerpres.

El a precizat ca a ajuns la acesta estimare consultand bugetele alocate in ultimii opt ani pentru justitie, acestea osciland intre aproximativ 400 si circa 700 de milioane de euro pe an.

"Avem nevoie de o foarte mare sustinere la nivel de stat in ceea ce priveste medierea. Sigur, avem de partea noastra un raport favorabil al Parlamentului European din 2011, piata medierii incepe sa se miste, suntem pe drumul care trebuie, drum apreciat de Bruxelles si in viitor", a adaugat vicepresedintele Consiliului de Mediere.

In plus, numarul cazurilor ajunse la mediatorii autorizati a crescut dupa 15 februarie cu 10%, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu.

Dupa aceasta data a intrat in vigoare obligativitatea ca partile sa participe la o sedinta informativa privind medierea inainte de a se adresa instantei, a precizat Badulescu.

#mediere Romania, #crestere cazuri mediere, #economii stat mediere, #obligativitate informare mediere Romania , #Stiri Legislatie