Taxa pe drumul catre mare

Marti, 18 Septembrie 2007, ora 09:44
996 citiri

Traversarea Dunarii pe podul de la Cernavoda, pe traseul autostrazii A2, va fi taxata de anul viitor, a declarat pentru Cotidianul ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta a precizat ca momentul de la care soferii nu vor mai putea traversa gratuit Dunarea la Cernavoda va fi "probabil anul viitor".

In plus, ministrul crede ca taxarea, care nu trebuie confundata cu taxa de autostrada, ar trebui sa inceapa imediat dupa concesionarea autostrazii. "Eu as introduce-o o data cu darea in concesiune a autostrazii" (moment planificat pentru anul viitor - n.red.), spune ministrul. Conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) evita sa spuna de cind va fi introdusa taxa de traversare, afirmind ca, desi CNADNR are definitivate lucrarile la statia de taxare de la Cernavoda, decizia reintroducerii taxei este politica.

"Taxa va fi reintrodusa, dar nu se stie cind, deoarece hotarirea este politica", spune Cristian Duica, director adjunct pentru intretinere si administrare al CNADNR. Acesta adauga ca nivelul taxei va fi stabilit prin hotarire a Consiliului de Administratie a CNADNR. Taxa a fost scoasa in iulie 2004, dupa ce au inceput lucrarile la tronsonul de autostrada Fetesti-Cernavoda. Autostrada a fost finalizata in iulie 2006, insa statia de taxare va fi gata de-abia lunile viitoare. Valoarea statiei de taxare, care include platforme, parcaje si culoare de traversare, este de trei milioane de euro, fara a lua in calcul barierele de taxare si cintarul pentru autovehicule. Proiectul prevede amplasarea a cinci bariere, cite doua pe fiecare sens, si una in zona mediana, aceasta urmind sa fie folosita alternativ, pe cite un sens, in functie de intensitatea traficului.

Concesiunea autostrazii A2 - moment de la care ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, spune ca va fi introdusa taxa de trecere a Dunarii - va avea loc cel mai devreme in luna iunie a anului viitor. Pina in ianuarie 2008, firma britanica Atkins va prezenta companiei un studiu referitor la posibilitatea concesionarii autostrazilor A1 si A2, urmind ca, pe baza acestuia, sa se organizeze licitatia de selectie a concesionarului, daca Atkins va face o recomandare in acest sens.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=14037&art=35815&cHash=3e9134fe7d>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.