Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa verde scumpeste electronicele

Taxa verde scumpeste electronicele
Anul viitor se scumpesc electronicele si electrocasnicele. Comerciantii nu stiu deocamdata cu cat, dar spun ca scumpirea este inevitabila pentru ca atunci cand vom cumpara un frigider sau un televizor, vom fi nevoiti sa platim si o taxa de reciclare.

Asta pentru ca, dupa aderare, nu vom mai putea arunca oriunde vechile aparate. Aceasta noua taxa este insa, prilej de controverse intre autoritati si firmele private. Cu totii vor sa incaseze taxa de mediu.

Daca vom dori sa aruncam vechiul aspirator sau frigider, nu le vom mai putea arunca la ghena. Va trebui sa le ducem la depozite special amenajate. Produsele nu vor fi, insa, depozitate gratis.

Va fi perceputa o taxa de reciclare, cuprinsa intre 1 si 20 de euro, in functie de produs. Aparatele folosite vor putea fi inapoiate si magazinelor din care au fost cumparate. In schimbul lor, comerciantii vor fi obligati sa acorde reduceri de pret la cumpararea unui alt produs: cafetiera - 1 euro; imprimanta, DVD player - 3 euro; monitor LCD, televizor plasma - 8 euro; laptop - 9 euro; aragaz, cuptor cu microunde, calculator - 10 euro; frigider, aparat de aer conditionat - 20 de euro.

"Taxa verde este o taxa care va fi introdusa pentru a putea finanta eforturile celor care se vor ocupa de colectare. (...) Din acest punct de vedere, cred ca va exista o crestere a pretului de raft", a declarat Dan Ostahie, patronul unei firme din domeniu.

Deocamdata insa, nu se stie cine va colecta aceasta taxa. In lupta pentru profit, se bat primariile de sector si firmele care vand electronice si electrocasnice.

"Problema cu deseurile electronice este ca circuitul nu se inchide(...) Asociatia producatorilor era foarte interesata si de partea de valorificare, tocmai tinand cont de existenta acelui potential profit financiar", a declarat Ion Dogeanu, director utilitati publice.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1131 ori