Transparenta privind averile politicienilor da rezultate in Romania - AFP

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 13:40
1423 citiri
Transparenta privind averile politicienilor da rezultate in Romania - AFP

Aratata cu degetul pentru coruptia care ii otraveste viata cotidiana, Romania a ales, din 2003, calea transparentei in privinta averilor ministrilor, alesilor si functionarilor, o decizie care i-a iritat mereu pe politicieni, dar care, potrivit expertilor, are efecte pozitive, comenteaza vineri agentia France Presse.

Unele masuri pe care Franta abia acum le ia in calcul pentru asanarea morala a vietii politice sunt, astfel, in vigoare de mai multi ani in Romania.

"Romania este un model de bune practici in termeni de lupta impotriva coruptiei prin mijloace administrative", afirma, intr-un interviu pentru AFP, Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), un organism public creat in 2007 la sfatul Comisiei Europene, pentru a verifica situatiile de dobandire ilicita a averilor sau conflictele de interese.

Si consilierul prim-ministrului Romaniei Ionel Blanculescu a remarcat similaritatile: "Este un sentiment de dejà vu si cred ca aceasta strategie a fost pregatita din timp. Vorbim despre un precedent istoric nemaipomenit si despre faptul ca Franta adopta niste masuri luate de Romania inca din 2002".

Franta declara razboi paradisurilor fiscale, dupa un model aplicat de Romania

In total, 300.000 de romani - alesi locali, parlamentari, functionari, ministri, politisti, magistrati sau responsabili sindicali (adica 39 de categorii de persoane) - trebuie sa-si declare si sa-si actualizeze in fiecare an averile si actiunile la companii private, precum si pe cele ale partenerului sau partenerei de viata. Cei cu declaratii false sunt pasibili de sanctiuni.

Circa patru milioane de declaratii pot fi consultate astazi pe site-ul ANI. In perioada electorala se adauga pana la 800.000 de declaratii suplimentare, depuse de candidati.

"Publicarea acestor declaratii reprezinta un excelent filtru public, un instrument care le permite alegatorilor sa se gandeasca bine la cei pe care ii voteaza", adauga Georgescu.

Rezultatele sunt incurajatoare, dar inceputul a fost dificil

Insa pentru a se ajunge aici, a trebuit sa fie invinsa ostilitatea deschisa a parlamentarilor, care au incercat tot posibilul sa impiedice intarirea legislatiei, noteaza AFP.

"Legea de creare a mecanismului de verificare a declaratiilor de avere a figurat printre textele care au avut cel mai dificil parcurs in Parlament, deoarece miza era extrem de importanta: blocarea controlului detaliat si profesional al averilor", declara pentru AFP Laura Stefan, expert in lupta anticoruptie din cadrul grupului de reflectie Expert Forum.

In opinia Laurei Stefan, care a lucrat la acest proiect de lege alaturi de fostul ministru al justitiei Monica Macovei, artizan recunoscut la Bruxelles al unor reforme cheie in acest domeniu, rezultatele sunt incurajatoare.

"Unii parlamentari si-au pierdut mandatul dupa decizii ale justitiei care au confirmat ca s-au aflat in conflict de interese" sau ca au ocupat, spre exemplu, mai multe functii publice in acelasi timp, subliniaza ea.

Verificarile realizate de inspectorii ANI - aproximativ 30 - pot duce de asemenea la condamnari penale sau la confiscarea averilor obtinute ilicit.

Intr-unul din cele mai rasunatoare cazuri, in timpul perchezitiilor la politisti acuzati ca au oferit permise de conducere in schimbul unor bani, anchetatorii au descoperit 500.000 de euro ascunsi in cutii de pantofi. Inculpatii nu au putut explica provenienta banilor, care au fost confiscati.

In timp ce in Franta cazul fostului ministru al bugetului Jerome Cahuzac - care a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a ascuns ca a detinut un cont bancar in Elvetia - a provocat un seism, Georgescu subliniaza ca in Romania sapte ministri au fost demisi din functii dupa ce ANI a descoperit probleme de integritate.

Continua razboiul dintre justitie si clasa politica

Evocand dezbaterea privind publicarea declaratiilor de avere de catre alesii francezi dorita de presedintele Francois Hollande, dar taxata de unii drept 'voyerism', el sustine ca argumentele oamenilor politici sunt aceleasi peste tot: "Scopul lor este sa-si ascunda de electorat averile importante si legaturile de afaceri", invocand protejarea vietii private. "Insa acest argument nu tine, odata ce au decis sa intre in politica", afirma el.

Insa in Romania o parte a clasei politice continua sa duca un razboi de uzura impotriva transparentei, mai scrie AFP. Mai multi parlamentari si presedinti de consilii departamentale vizati de anchete au cerut Curtii Constitutionale sa interzica publicarea declaratiilor de avere. Altii au incercat sa-si foloseasca forta de convingere direct asupra unor inspectori ai ANI.

"Amenintari telefonice, scrisori prin care ni se dau asigurari ca vom merge la inchisoare in cazul in care continuam investigatia, reduceri de buget, presiunile sunt extrem de puternice", precizeaza pentru AFP un inspector, sub protectia anonimatului.

Presedintele ANI confirma aceste lucruri: "Am trecut prin momente dificile, in 2010 ANI a fost declarata neconstitutionala", dupa care Parlamentul a revenit asupra votului sau, sub presiunea Bruxellesului. "Este o poveste fara sfarsit, insa asta arata ca actiunea noastra isi atinge scopul", adauga el.

#lupta coruptie Romania, #transparenta averi politicieni, #legislatie anticoruptie Romania, #coruptie Franta , #Stiri Legislatie