Vezi care sunt modificarile Codului Fiscal care intra in vigoare de la 1 ianuarie

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:54
2500 citiri
Vezi care sunt modificarile Codului Fiscal care intra in vigoare de la 1 ianuarie
Cod fiscal

Cresterea accizelor la motorina, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevalueaza cladirile detinute si modificarea termenului de depunere a declaratiilor sunt printre cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal, reglementari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tona, iar cele pentru cafea vor fi mentinute si in 2012, desi eliminarea lor era programata inca din 2010, conform Mediafax.

Firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urca la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.

O alta modificare importanta pentru firme se refera la devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator.

Companiile vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Data platii este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.

Pe partea impozitului pe venit se va elimina incepand cu anul urmator perioada de trei ani dupa care persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana.

In acelasi timp, va fi mentinuta obligatia de plata a impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa de catre o persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Tot de la inceputul anului viitor, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit.

Pentru a-si exercita aceasta optiune, ei vor completa formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.

O prevedere importanta inclusa in Codul Fiscal din 2012 se refera la mentinerea in 2012 a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 de cm.

In vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.

O alta reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.

De la 1 ianuarie si pana la jumatatea anului viitor, firmele care isi platesc datoriile catre stat vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatillor.

Incepand cu 2012, bancile comerciale vor aplica standardele internationale de raportare financaira (IFRS) si vor renunta definitiv la standardul romanesc de contabilitate (RAS).

Pe parcursul anului viitor, diferenta de provizioane care urmeaza sa fie eliberata pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitata daca suma este introdusa in rezerve si nu in profit.

De altfel, bancile vor aplica o serie de filtre prudentiale elaborate de BNR pentru ca volumul provizioanelor sa nu difere foarte mult fata de valorile actuale.

La jumatatea lunii noiembrie, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Lazar declara ca modificarile fiscale din perioada urmatoare vor urmari stabilitatea la nivelul taxelor si simplificarea procedurilor, printre masurile vizate figurand extinderea impozitarii in sistemul normelor de venit si generalizarea platii impozitelor in data de 25 ale lunii.

#cod fiscal, #modificari cod fiscal, #cod fiscal ianuarie 2012, #acciza motorina termen , #Stiri Legislatie