Companiile din Belgia, "ademenite" in Romania cu fonduri europene

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 10:00
1976 citiri
Companiile din Belgia, "ademenite" in Romania cu fonduri europene

Companiile din Belgia care opereaza in Romania sunt interesate sa utilizeze fonduri comunitare, iar in acest sens stabilirea de contacte intre autoritatile locale si mediul de afaceri din cele doua tari la Forumul cooperarii descentralizate dintre Romania-Belgia reprezinta un important pas inainte, a declarat sambata fostul ministru al afacerilor europene Leonard Orban.

Leonard Orban a vorbit la forumul de la Leuven despre tranzitia de actuala perioada de programare la noul cadru financiar 2014-2020, prilej cu care a abordat schimbarile de orientare la care autoritatile romane si beneficiarii de proiecte vor trebui sa se adapteze.

"In primul rand, este o ocazie foarte buna de a stabili contacte atat intre autoritatile locale din Romania si din Belgia, cat si cu alti reprezentanti din mediul de afaceri, ONG-uri, si acesta este un foarte important pas inainte. Eu, sigur, acum in postura de reprezentant al mediului privat, pot sa spun ca am avut o serie intreaga de intalniri cu companii din Belgia care opereaza in Romania, care au aici un numar important de angajati si care sunt interesate sa utilizeze fonduri comunitare", a declarat Orban in marja forumului.

Acesta considera acest lucru imbucurator, pentru ca in masura in care vor reusi sa faca acest lucru, nu numai ca vom avea o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor, dar inclusiv se vor crea locuri de munca, vom avea intreprinderi care functioneaza in Romania si care vor avea o competitivitatea ridicata.

Fostul comisar european care are in prezent o firma de consultanta europeana sustine ca in urmatoarea perioada de programare o parte importanta a fondurilor vor fi orientate catre autoritatile nationale sau locale si ca, "in masura in care exista colaborare cu alte autoritati din state membre care au o experienta mai mare in utilizarea fondurilor comunitare, sigur ca asta le va ajuta pe cele din Romania sa implementeze mai bine si mai repede fondurile care ne sunt alocate".

Exista o "evolutie favorabila" in absorbtia fondurilor europene

Fostul ministru al afacerilor europene a precizat ca in mod clar exista o "evolutie favorabila" in absorbtia fondurilor europene, dar ca mai exista suficiente lucruri care trebuie imbunatatite.

"Procedurile trebuie sa fie simplificate, dar si imbunatatite acele lucruri care nu tin direct de fondurile europene, dar care ingreuneaza foarte mult utilizarea lor. Aici ma refer la legislatie. Exista multa legislatie care nu e direct legata de fonduri europene dar care, intr-un fel sau altul, creeaza dificultati in utilizarea fondurilor in anumite domenii. De asemenea, aspectele bugetare vor trebui sa fie clarificate pentru ca este evident ca o mare problema a tinut de modul de finantare a proiectelor, atat din punct de vedere national, cat si din punct de vedere al beneficiarilor", a spus Orban.

El a mai afirmat ca, si la nivelul beneficiarilor, fie ca este vorba de autoritati, nationale, locale sau beneficiari privati vor fi necesare o serie de imbunatatiri. "Proiectele vor trebui mult mai bine pregatite, va trebui sa existe o implicare mai ridicata a beneficiarilor, nu doar simpla incredintare catre o firma sau alta de consultanta si neimplicarea in niciun fel in implementarea proiectelor", a spus Leonard Orban.

Luminita Odobescu, consilier de stat in cadrul cancelariei primului-ministru, care a dat citire in cadrul forumului mesajului lui Victor Ponta, a vorbit si ea despre importanta acestui aspect in cooperarea descentralizata Romania-Belgia. "Accesarea fondurilor europene trebuie sa ocupe un loc primordial in cadrul cooperarii descentralizate dintre Romania si Belgia, avand in vedere impactul pe care utilizarea fondurilor europene il are asupra proiectelor de dezvoltare ale autoritatilor locale", a spus Luminita Odobescu.

Ambasadorul Romaniei in Belgia, Stefan Tinca, a afirmat ca rolul autoritatile locale in atragerea de fonduri UE a fost una dintre temele centrale ale Forumului. "S-a vorbit de foarte multe ori despre absorbtie, de imbunatatirea acesteia, de multe ori ne uitam numai la aspectul statistic, la procent, dar la forum s-a degajat nevoia ca aceste proiecte locale sa preia practic initiativa si atunci, evident, si cifrele vor fi mai bune", a declarat Stefan Tinca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#leonard orban, #luminita odobescu, #fonduri comunitare , #Afaceri