Romania transmite CE informatiile privind modificarile sistemului de achizitii publice

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 16:48
1195 citiri
Romania transmite CE informatiile privind modificarile sistemului de achizitii publice
Leonard Orban/Sursa:romania-insider.com

Romania va transmite luni, 31 octombrie, la Comisia Europeana (CE), informatiile privind modificarile sistemului de achizitii publice, estimandu-se ca la sfarsitul lunii noiembrie-inceputul lunii decembrie sa poate fi reluata transmiterea de cereri de plata, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Leonard Orban a precizat la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca 31 octombrie este termenul limita de transmitere a informatiilor despre gestionarea problematicii achizitiilor publice, a modificarilor din sistem si a responsabilitatii diferitelor autoritati de management in acest proces catre CE.

Leonard Orban a adaugat ca nu poate spune ca va hotari CE, specificand ca este probabil sa fie solicitate clarificari si documente suplimentare si exprimandu-si speranta ca pana la inceputul lunii decembrie sa se poata relua transmiterea de cereri de plata catre CE, macar pe anumite programe.

In ceea ce priveste corectiile financiare aplicate de autoritatile de management, Leonard Orban a mentionat ca pentru 10% dintre proiecte s-au aplicat corectii.

Ministrul Afacerilor Europene a adaugat ca va realiza o analiza a performantei si a capacitatii administrative a tuturor autoritatilor de management, iar procesul de realocare a fondurilor se va face pana la finele lunii noiembrie-inceputul lunii decembrie.

"Este clar ca unele autoritati performeaza si sunt altele care au probleme. Trebuie sa vedem cum putem indrepta aceste lucruri. Vom avea in vedere procesul de realocare a fondurilor intre programe si masuri legate de adoptarea codului de conduita. Vom realoca fonduri catre ministere sau autoritatile de management care pot cheltui acesti bani", a explicat ministrul Afacerilor Europene.

De asemenea, a fost facuta publica o lista cu 60 de proiecte prioritare, urmand ca saptamana viitoare lista sa ajunga la 100 de proiecte.

Orban a adaugat ca si-a asumat responsabilitatea privind cresterea ratei de absorbtiei in 2012, iar daca nu va reusi sa indeplineasca acest obiectiv se va retrage.

#leonard orban, #modificari sistem achizitii publice , #Cariera