Leonard Orban: Romania va trebui sa faca mai mult in zona arieratelor

Luni, 11 Iunie 2012, ora 16:50
992 citiri
Leonard Orban: Romania va trebui sa faca mai mult in zona arieratelor

Romania va trebui sa faca mai mult in zona limitarii arieratelor, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, in cadrul unei dezbateri publice, la Institutul European din Romania.

Acesta a mai afirmat ca Romania va trebui sa accelereze cat mai mult pregatirile pentru a putea reusi sa indeplineasca toate conditiile pentru aderarea la zona euro.

"Atat timp cat esti indepartat din acest punct de vedere, performantele se vad, iar disfunctionalitatile si dezechilibrele pot sa devina din ce in ce mai mari. Este cazul Greciei, Portugaliei si al altor tari. Pentru decidentii politici romani optiunea va fi una singura. Sa acceleram cat mai mult pregatirile astfel incat, intr-un orizont de timp, bine pregatiti, sa avem acest obiectiv si sa reusim sa indeplinim aderarea la zona euro", a spus ministrul Afacerilor Europene.

Ce trebuie sa includa planul de salvare a Uniunii Europene

Leonard Orban a vorbit si despre planul de salvare a Uniunii Europene, despre pachetul de masuri care se discuta la nivelul UE.

"Din ce in ce mai mult se vorbeste la nivel european de un plan de salvare a Uniunii Europene. Nu se numeste plan de salvare a zonei euro, ci a Uniunii Europene. Ar trebui sa aiba elemente fundamentale. Sa conduca spre reforme structurale comune, sa induca politici bugetare integrate, sa conduca spre uniune bancara, spre uniune fiscala si, pe termen lung, spre uniune politica. Acesta este foarte pe scurt pachetul care se discuta in momentul de fata",a spus Orban.

El a mai afirmat ca este evident ca acest pachet care ar urma sa fie pus pe masa nu va putea sa fie adoptat pe termen scurt si foarte scurt.

"Pe termen scurt pot fi luate decizii legate de faimoasele project bonds, acele bonduri menite sa stimuleze investitiile in intreaga Uniune. Asteptarile sunt din ce in ce mai mari, dar decizii importante nu vor putea fi luate in iunie, ci pana la sfarsitul acestui an. Ceea ce se discuta acum are o miza extraordinar de mare. Are o miza de mai multa integrare sau, de nu, disolutie. Asta este dilema cu care ne confruntam. Nu avem decat o solutie daca vrem sa mentinem ceea ce am avut pana in prezent si daca vrem sa consolidam UE si zona euro", a explicat ministrul Afacerilor Europene.

Potrivit acestuia, erorile 'de design' de la nivelul zonei euro au generat situatii extrem de complicate, din ce in ce mai mult se peticeste si din ce in ce mai mult intreaga structura este slabita.

"Fiecare salvare ridica din ce in ce mai multe intrebari. Sprijinul pentru sectorul bancar din Spania ridica deja semne de intrebare serioase, in ce masura aceasta formula utilizata pentru Spania nu ar putea fi aplicata si pentru Irlanda. Numai peticind nu vom rezolva problemele de substanta, de fond, cu care de confruntam. Va trebui ca pachetul care va fi pus pe masa sa fie cat de ambitios posibil", a mai afirmat Orban.

#arierate Leonard Orban, #arierate Romania, #plan salvare Leonard Orban , #Ministrul Afacerilor Europene