Orban: Exista inca perceptia ca Marea Neagra este o mare vecina a UE

Joi, 29 Martie 2012, ora 14:14
1551 citiri
Orban: Exista inca perceptia ca Marea Neagra este o mare vecina a UE

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat joi ca exista inca perceptia ca Marea Neagra este o mare vecina a UE si nu o mare comunitara intr-o anumita portiune.

"As dori sa punctez ca dincolo de un numar de initiative care au fost luate la nivel european legate de Marea Neagra, inclusiv ultima rezolutie din 2011 a Parlamentului European privind strategia UE pentru Marea Neagra (...), sunt initiative ce vizeaza domenii precum transportul, apa sau energia. Dincolo de aceste initiative - Parteneriatul estic l-as include aici -, parerea mea este ca inca politica UE la Marea Neagra este o politica timida".

"Pe undeva se pare ca inca exista perceptia ca Marea Neagra este o mare vecina a UE si nu este, de fapt, o mare comunitara intr-o anumita portiune. Este evident ca este un interes strategic pentru UE ca sa-si dezvolte o politica reala la Marea Neagra", a afirmat Leonard Orban, in deschiderea unei conferinte privind politicile europene la Marea Neagra, organizata de Ministerul de Externe".

"Initiativele si oportunitatile de cooperare in regiune sunt numeroase insa prezenta UE nu este atat de vizibila. Este important in opinia mea ca implicarea UE in regiune sa devina din ce in ce mai consistenta, mai substantiala pe masura potentialului de dezvoltare oferit de Marea Nagra, dar si a provocarilor pe care aceasta le ridica", a spus ministrul MAEur.

"Este important sa constituim un dialog structurat intre Comisia Europeana, Romania si Bulgaria, pe de-o parte, si celelalte state riverane, pe de alta parte, pentru a avansa cu privire la cooperarea regionala - un element esential in contextul politicii maritime integrate".

"Ar fi relevanta asumarea prevederilor acestei politici si de catre statele riverane. Daca o sa cerem doar Romaniei si Bulgariei sa aplice principiile politicii maritime integrate si o sa uitam ca, de fapt, sunt multe alte terte, state care sunt riverane la Marea Nagra, efectele vor fi extrem de reduse. De aceea trebuie sa avem inteligenta si capacitatea sa dezvoltam un dialog astfel incat sa putem aplica aceaste principii ale politicii maritime integrate", a explicat Leonard Orban.

#Leonard Orban declaratii, #Orban declaratii Marea Neagra, #ministru Externe declaratii , #Ministrul Afacerilor Europene