Ajutoare de stat pentru sectorul siderurgic

Joi, 18 August 2005, ora 13:05
861 citiri

Situatia unor ajutoare de stat acordate in sectorul siderurgic in perioada 2000-2004 este analizata in prezent de autoritatile romane si va fi transmisa Comisiei Europene. Aceasta tema a fost discutata la reuniunea condusa de dl. Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. La discutii au participat experti din cadrul Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei si Comertului, Consiliului Concurentei si AVAS.

In cadrul intalnirii, au fost analizate ajutoarele de stat primite in perioada respectiva de companiile din Romania care realizeaza produse siderurgice, dar care nu au fost incluse in strategia de restructurare a sectorului siderurgic pentru anii 1993-2008, agreata cu Uniunea Europeana. Strategia respectiva, care a facut obiectul negocierilor de aderare, a inclus numai companiile siderurgice cu caracter integrat (care dispun de sectoare de elaborare, de turnare si prelucrare a otelului in produse finite)

Dl. Leonard Orban a precizat ca A"in fiecare caz va trebui realizata, impreuna cu Comisia Europeana, o analiza amanuntita a ajutoarelor de stat acordate si a compatibilitatii lor cu acquis-ul comunitar. In functie de aceasta, Consiliul Concurentei va decide daca ajutoarele de stat primite pana in prezent vor trebui recuperate. In orice caz, de la inceputul acestui an, Romania nu mai acorda ajutoare de stat in acest domeniu decat in deplina conformitate cu acquis-ul comunitar. Fiecare companie trebuie sa isi dovedeasca eficienta si competitivitatea pe piata nationala, europeana si globalaA".

In negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania a obtinut o perioada de restructurare a sectorului siderurgic pana in anul 2008. Sase companii integrate siderurgic au fost incluse in strategia sectorului pentru care s-a negociat un cuantum al ajutoarelor de stat (aproximativ 50.000 de miliarde de lei, acordate in perioada 1 ianuarie 1993 - 31 decembrie 2004). Situatia ajutoarelor de stat acordate companiilor siderurgice integrate este inclusa in Tratatul de aderare al Romaniei la UE. Pentru celelalte companii din domeniu, situatia ajutoarelor de stat este evaluata pe baza unui mecanism de consultare permanenta cu Comisia Europeana.

Contact:

Ioana Gligor, consilier de integrare, tel: 301 1664, 0721 487 490, ioana.gligor@mie.ro

Autor: Stelian Gorgan