Orban, dezamagit de "experienta Schengen"

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:34
1217 citiri
Orban, dezamagit de "experienta Schengen"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a declarat dezamagit de "experienta Schengen", dar cu toate acestea nu va propune contrareactii, ci o "abordare inteligenta", informeaza NewsIn.

”In contextul a ceea ce se intampla cu experienta Schengen, ca unul care am fost extrem de implicat in acest proiect, pot sa va spun ca sunt extrem de dezamagit de ce se intampla in momentul de fata. Dar, cu toate acestea, nu o sa propun decidentilor romani retragerea in sine, n-o sa propun contrareactii la aceste chestiuni, ci o sa propun abordarea inteligenta, sustinand in continuare nevoia de mai multa Europa, de mai multa integrare”, a declarat miercuri Orban.

Acesta a adaugat ca va propune consolidarea guvernantei Schengen, dar cu o componenta mult mai insemnata comunitar.

”N-o sa propun, cum se gandesc altii, sa ne repliem si sa respingem orice fel de propunere care va veni pentru consolidarea guvernantei Schengen. Dimpotriva, o sa propun consolidarea guvernantei Schengen, dar cu o componenta mult mai insemnata comunitar, chiar daca aceasta chestiune deranjeaza destule state membre”, a explicat Orban.

In opinia lui Leonard Orban, este o negociere intre cei care vor "mai multa Europa" si cei care se retrag din ce in ce mai mult spre un nationalism care risca sa puna sub semnul intrebarii constructia care a fost creata in ultimii peste 60 de ani.

”Deci miza jocului este infinit mai mare decat daca primim mai mult sau mai putini bani. Miza jocului, dupa parerea mea, este viitorul UE, este daca vrem mai multa Europa, mai multa integrare sau vrem sa ne intoarcem la perioada de dinainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru ca egoismele, reactiile dictate de considerente strict interne, fara niciun fel de viziune globala nu pot sa conduca decat la reactii adverse si pot sa conduca finalmente la o dezintegrare a proiectului european”, potrivit ministrului Afacerilor Europene.

Leonard Orban a declarat miercuri ca va propune ca problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa fie ridicata la nivelul Consiliului European, in conditiile in care, la sedinta Consiliului JAI din 22 septembrie, nu va exista unanimitate de voturi.

 ”Maine (joi, 22 septembrie, n.r.), va fi discutia, nu stim daca va fi vot in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne. Este foarte probabil ca nu se va gasi unanimitate si in conditiile acestea este normal, lucrul pe care eu o sa il propun, ca subiectul sa fie ridicat la nivelul Consiliului European. A existat o intelegere politica la ultimul Consiliu European din iunie pe aceasta chestiune si constatam ca aceasta intelegere politica in momentul de fata nu mai este valabila si este nevoie de o asemenea interventie”, a precizat Orban.

si ministrul bulgar de interne, tvetan tvetanov, spunea saptamana trecuta ca, daca va fi nevoie, chestiunea va fi discutata la nivel de premieri intre tarile membre.

Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune joi in Consiliul JAI chiar si unei aderari in etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen, invocand rezultate nesatisfacatoare in lupta impotriva coruptiei. Potrivit unui articol publicat marti de cotidianul austriac Kurier, care citeaza "diplomati UE", si Franta si Germania ar avea obiectii la compromisul propus de presedintia poloneza a UE.

Informatia este oarecum surprinzatoare, pentru ca, din ceea ce se stia, Germania si Franta sustineau o aderare in etape si chiar ar fi lucrat la un document in acest sens.

Ministrii de interne din UE trebuie sa ia o decizie joi in privinta unui calendar al aderarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#experienta schengen, #schengen, #leornard orban, #spatiul schengen, #aderare romania schengen , #stiri Leonard Orban