Orban: Propunerile CE privind fondurile de coeziune ridica dificultati

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 19:59
1062 citiri
Orban: Propunerile CE privind fondurile de coeziune ridica dificultati

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a anuntat ca propunerile Comisiei Europene privind acordarea fondurilor de coeziune impun conditionalitati macroeconomice si tehnice a caror nerespectare va putea antrena taierea partiala sau completa a fondurilor europene, informeaza NewsIn.

Leonard Orban a afirmat ca subiectul viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate specifica a mandatului sau, in conditiile in care Comisia Europeana intentioneaza sa impuna noi conditii de accesare a fondurilor de coeziune.

"Saptamana trecuta, Comisia Europeana a venit cu primul pachet din toate propunerile pe care urmeaza sa le faca. Este vorba de propunerile privind coeziunea, iar diferitele elemente continute in aceasta propunere ridica dificultati majore asa cum sunt ele prefigurate", a declarat Orban la inceputul discutiilor pe care le-a purtat marti cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene.

Fostul comisar european a avertizat ca nerespectarea unor indicatori macroeconomici va face ca unui stat sa-i fie nu doar suspendate, ci chiar taiate fondurile pentru coeziune.

"Sunt doua tipuri de conditionalitati: conditionalitati tehnice si conditionalitati macroeconomice. Conditionalitatile macroeconomice se refera la respectarea criteriilor impuse in Pactul de Stabilitate si Crestere, iar pedeapsa pentru statele care nu respecta acesti indicatori macroeconomici poate sa mearga pana la taierea partiala sau completa a fondurilor europene", a spus Orban.

O alta chestiune delicata pe agenda Uniunii Europene este politica agricola comuna, care va fi propusa maine de catre CE. "Comisarul Dacian Ciolos va veni in tara la sfarsitul acestei saptamani tocmai in ideea de a sustine propunerea Comisiei Europene. Vreau sa va spun din start: vor fi probleme, de exemplu nu va fi egalitate intre statele membre privind platile directe", a atras atentia Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri pentru coeziune, #leornrd orban, #fonduri ue, #politica agricola comuna , #stiri Leonard Orban