Platile pe fondurile UE ar putea fi reluate in noiembrie

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 07:29
1159 citiri
Platile pe fondurile UE ar putea fi reluate in noiembrie

Leonard Orban, ministrul al Afacerilor Europene, a anuntat ca procesul de trimitere a facturilor pentru lucrarile efectuate cu finantare de la Uniunea Europeana ar putea fi reluat cel mai devreme in luna noiembrie, anunta NewsIn.

Daca initial estimarile erau ca facturile vor fi putea fi trimise din octombrie, Orban avanseaza ca cel mai optimist scenariu, reluarea platilor in noiembrie.

"Estimarile mele sunt ca cel mai devreme am putea sa reluam in cursul lunii noiembrie acest proces", a declarat, miercuri, Leonard Orban.

Acesta a spus ca acolo unde au fost semnalate probleme in legatura cu achizitiile publice efectuate cu fonduri europene, neregulile vor fi retransmise, astfel incat Romania sa nu piarda fondurile folosite incorect, ci doar sa fie redirectionate.

"Daca este nevoie, vom face modificari ale regulilor care exista in momentul de fata, astfel incat sa putem crea un cadru cat mai eficient si mai corect de gestionare a fondurilor comunitare.

Prima prioritate pe aceasta chestiune este finalizarea modificarilor in domeniul achizitiilor publice", a precizat Orban.

De asemenea, ministrul intentioneaza sa inceapa o serie de evaluari a fiecarei autoritati de management astfel incat procedurile sa fie simplificate, acolo unde acest lucru este posibil.

Intrebat care sunt sansele sa-si atinga obiectivul ca la sfarsitul anului 2012 nivelul absorbtiei sa creasca de la 3,7% la 20%, Orban a spus ca este un obiectiv impus de situatia actuala.

"Daca nu atingem aceasta rata minima, Romania va avea la sfarsitul anului 2012 o dezangajare importanta, adica va pierde fonduri foarte importnate. Cum sa-mi propun ceva mai putin ambitions in conditiile in care riscam sa ajungem la o pierdere insemnata de fonduri? (...)

Daca in lunile viitoare nu vom imbunatati mecanismul si nu vom atinge elementele de sistem care functioneaza prost de decenii, nu avem niciun fel de sansa", a declarat Orban precizand ca anul cel mai dificil va fi insa 2013 cand Romania trebuie sa utilizeze 6,7 miliarde de euro.

#fonduri, #fonduri ue, #plati, #reluarea plati fonduri ue , #stiri Leonard Orban