Suedia vrea ca Romania sa fie tratata egal cu celelalte state UE

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 14:31
1459 citiri
Suedia vrea ca Romania sa fie tratata egal cu celelalte state UE

Toate tarile europene trebuie sa respecte regulile in prinvinta cheltuirii banilor europeni, iar daca sunt probleme, nu ar trebui sa existe diferente intre Romania si alte state, a declarat miercuri ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg, a carui tara a preluat presedintia UE, potrivit Newsin.

"Exista reguli generale ale UE, iar institutii de tipul OLAF monitorizeaza cheltuirea fondurilor europene. Nimeni nu este fericit cand banii europeni nu sunt cheltuiti, nu cred ca trebuie sa existe diferente intre Romania sau alte state in acest caz. Toate tarile trebuie sa respecte regulile", a spus ambasadorul Suediei la Bucuresti, intr-o conferinta de presa destinata prezentarii prioritatilor Suediei la carma UE.

"Daca fondurile nu sunt cheltuite in mod adecvat (in Romania, n.r.), trebuie sa se intample acelasi lucru ca si in alte tari. Fondurile trebuie cheltuite corect pentru ca altfel nu tratam in mod corect contribuabilul european. Trebuie sa continumam dialogul deschis si serios si sa nu ne temem sa abordam acest subiect", a mai punctat Aberg.

Intrebat daca apreciaza ca fondurile sunt cheltuite corect in Romania, ambasadorul suedez a subliniat ca nu este el in masura sa evalueze acest lucru, dar ca se pleaca intotdeauna de la premisa ca fondurile sunt cheltuite corect, pana cand se dovedeste contrariul.

Comisarul european Leonard Orban declarase recent ca, la nivelul UE, exista suspiciuni privind modul cum sunt cheltuiti banii europeni in Romania si ca reprezentanti din ce in ce mai importanti in Parlamentul European si statele membre cer suspendarea sau chiar eliminarea fondurilor europene pentru Romania, pe baza rezultatelor necorespunzatoare din domeniul justitiei si combaterii coruptiei.

Tot de curand, europarlamentarul german Ingeborg Graessle a avut initiativa de a propune Parlamentului European sa ceara Comisiei Europene un raport special privind situatia gestionarii si a cheltuirii fondurilor UE in Romania, "in lumina ultimelor regrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie".

"Elanul reformelor in ambele tari este retinut, ca sa spun asa. In Romania insa situatia este foarte ingrijoratoare, pentru ca se inrautateste.

Ma astept ca Guvernul sa demonstreze macar putin elan in ce priveste reforma justitiei. Sunt foarte multumita ca Parlamentul European a votat sa solicite aceste rapoarte speciale privind cheltuirea fondurilor, pentru ca asa putem lucra serios mai departe si putem mentine presiunea pe aceste doua tari, ceea ce este foarte important", a declarat Graessle pentru NewsIn.

Si Olanda doreste o monitorizare mai stricta a fondurilor UE pentru Romania si Bulgaria.

Ministrul olandez al afacerilor europene Frans Timmermans a anuntat ca nu cere activarea clauzei pe justitie, dar considera ca Bruxelles-ul trebuie sa fie mai strict in monitorizarea si controlul modului cum cele doua noi tari membre cheltuie banii europeni. 

 

#cheltuire, #fonduri, #romania, #ue , #stiri Leonard Orban