Cum sa gasesti echipa potrivita pentru afacerea ta

Miercuri, 09 Ianuarie 2008, ora 12:01
1587 citiri
Cum sa gasesti echipa potrivita pentru afacerea ta

Un aspect extrem de important pentru ca afacerea ta sa fie de succes, este sa gasesti oamenii potriviti care sa fie motivati de ceea ce fac si in care sa poti avea incredere. Ai prea multe lucruri de care sa te ocupi numai tu? Iti vom da cateva sfaturi in gasirea unui om de vanzari care sa te ajute sa vinzi mai mult!

Majoritatea afacerilor mici esueaza in primii ani, nu neaparat datorita unei idei proaste, a unui management deficitar, ci din lipsa unui departament de vanzari bine pus la punct.

Odata cu cresterea afacerii este timpul sa delegi pe altcineva care sa preia fraiele in ceea ce priveste promovarea si atragerea de clienti pentru serviciile tale. Insa alegerea persoanei potrivite poate fi o provocare. O persoana ineficienta nu ti-ar fi de nici un folos.

Ca sa te orientezi cat mai bine poti incepe sa observi calitatile pe care le au cei de la care achizitionezi produse sau servicii.

Ce anume te face sa te simti atat de bine cand colaborezi cu ei?

Recunoasterea unor buni oameni pe vanzari este primul pas pe care trebuie sa il faci.
Daca de exemplu ai de a face in anumite circumstante cu oameni foarte bine pregatiti pe vanzari, poti incepe chiar de aici procesul de recrutare. Incearca sa stabilesti o conversatie cu acesti oameni si sa aflii daca ar fi dispusi sa lucreze pentru tine. Nu insista insa daca sunt multumiti de prezentul loc de munca, dar daca par interesati, ofera-le cartea ta de vizita. Nu insista insa mai mult, pentru a nu ofensa si a nu arata lipsa de respect.

Alte cai de a gasi persoane pe vanzari sunt:

Recomandarile verbale sunt cele mai sigure metode de a recruta oameni buni pe vanzari- anunta cat mai multa lume ca esti in cautarea unor oameni de vanzari.

Poate chiar unii dintre clientii tai vor fi interesati sa ti se alature daca sunt incantati de produsele tale.
Pe de alta parte distribuitorii cu care lucrezi cunosc in mod cert oameni de vanzari si poate unii chiar sunt dornici de o schimbare.

Spune chiar si finantatorilor tai. Ti-ar putea recomanda oameni potriviti. In definitiv, daca afacerea ta va prospera, atunci si ei vor avea de castigat.

Ofera anunturi in presa - daca vrei sa postezi un anunt in ziar ai grija ca acesta sa fie cat mai clar cu privire la oamenii pe care ti-i doresti: "foarte motivati", "dornici sa invete lucruri noi", "dinamici" etc. Fii de asemenea atent sa specifici foarte clar profilul in care activezi si produsele pe care doresti sa le promovezi; astfel, cei care vor dori sa lucreze cu tine vor stii de la inceput ce presupune jobul oferit. Nu pierde timpul cu generalizari.

Daca vei primi apeluri de la cei interesati, fa in asa fel incat sa afli chiar telefonic cate ceva despre ei: daca lucreaza deja in vanzari, ce ii determina sa caute o schimbare, ce anume i-a atras la anuntul tau; este foarte important sa identifici oamenii care ar putea sa se identifice foarte bine cu produsul tau, putand astfel sa il recoamnde foarte bine.

O mare greseala in recrutare este atunci cand vorbesti prea mult despre tine, despre serviciile tale, si nu oferi sansa candidatilor sa se exprime mai mult, astfel incat sa observi daca sunt bine pregatiti, de incredere, au aptitudini bune de comunicare etc.

Asadar, sa recrutezi o echipa potrivita nu este un lucru chiar atat de facil. De aceea, pune intrebarile potrivite pentru a gasi raspunsurie pe care le cauti si ai astfel sansa sa iti gasesti echipa potrivita.
Multa bafta!

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.