Drumul spre politica: Cum i-a schimbat viata un anunt la TV - Interviu Ludovic Orban

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 00:00
5192 citiri
Drumul spre politica: Cum i-a schimbat viata un anunt la TV - Interviu Ludovic Orban

Isi dorea sa fie avocat sau jurnalist, insa a devenit, in prima instanta, inginer. Un anunt la televizor a insemnat pentru Ludovic Orban pasul spre visul mult dorit.

A intrat in presa ca jurnalist de teren, dar a realizat ca lucrurile in societate nu se schimba decat de la nivel politic, iar daca vrei sa-ti pui amprenta trebuie sa fii actor, nu spectator.

Recunoaste ca a renuntat la multe din placerile pe care le-a avut, la multe tabieturi si la multe activitati placute pentru ca a incercat sa faca performanta in viata publica. De-a lungul timpului, a ramas fidel PNL-ului si marturiseste ca politica o pot face doar cei care au vocatie.

"Cand alegi un curent de gandire, o nevasta, o religie le alegi pentru viata fiindca sunt rezultatul unui proces de analiza, de informare in care discernamantul si inclinatia proprie te duc la o alegere.

Daca o sa mai am ocazia sa mai exercit functii publice, cu siguranta voi incerca sa fac cat mai multe lucruri care sa aiba impact favorabil in viata oamenilor", a declarat Ludovic Orban intr-un interviu Business24.

Domnule Orban, putina lume stie, dar dumneavoastra inainte de a intra in politica, ati fost jurnalist. Cum ati intrat in presa? Povestiti-ne mai multe despre acea perioada...

Inainte sa fiu jurnalist, am fost inginer. Mi-am facut stagiatul inainte de revolutie la Izolatorul Targul Secuiesc si dupa Revolutie m-am angajat prin concurs la Tractorul Brasov, unde am simtit binefacerile regimului Iliescu.

Ca inginer am incercat sa realizez niste optimizari de fluxuri tehnologice, sa incerc sa schimb niste obiceiuri pe care le aveau muncitorii la nivelul sectiei, dar n-am putut sa fac nimic. Incepusem sa-mi dau seama ca de la nivelul strungului si al frezei e greu sa schimbi ceva.

Am vazut un anunt in 1990 la TV privind infiintarea Facultatii de Inalte Studii Politice. Am aflat numarul de telefon si m-am dus la Bucuresti, unde am vorbit cu secretara rectorului, iar apoi am dat examen.

Fiind student trebuia sa-mi asigur existenta intr-un anume fel si am optat pentru presa. M-am angajat la cotidianul Viitorul romanesc de orientare liberala.

A fost o experienta interesanta.

Imi aduc aminte ca faceam interviuri pe strada despre diferite concepte ale democratiei si se vedeau clar confuziile oamenilor. De exemplu, am facut interviuri despre societatea civila. Lumea intelegea in mare parte prin societatea civila, societatea nemilitara. Erau diferite perceptii. Nu am fost jurnalist de birou ci jurnalist de teren si astfel, am intrat in contact cu foarte multi oameni.

Domnule Orban, ca jurnalist ati aflat ce inseamna politica si, cu toate astea, ati dorit sa mergeti in aceasta directie. Cat de mare este pasul de la jurnalism la politica si care sunt barierele de care te lovesti in momentul in care treci dintr-o tabara in alta?

N-a fost asa mare pasul, oricum am avut mereu o preocupare pentru teorie politica, filosofie si in general spre partea umanista. M-am facut inginer fiindca in Brasov nu existau decat facultati tehnice, nu exista drept, jurnalism, psihologie sau sociologie.

Experienta traita la Tractorul Brasov a fost o motivatie puternica. Mi-am dat seama ca lucrurile nu se schimba decat de la nivel politic si daca vrei sa schimbi ceva trebuie sa fii actor, nu spectator.

Ati mai publicat articole in presa de atunci?

Am mai scris la doua publicatii de-a lungul timpului. Pana prin '97 am mai publicat editoriale, dar e greu sa mai faci jurnalism in momentul in care ai o pozitie politica in favoarea unei ideologii politice si a unei formatiuni politice, fiindca elementul esential in jurnalism este obiectivitatea, acuratetea informatiilor transmise.

Ce va nemultumeste la presa din ziua de azi?

Am studiat si alte media din alte tari. In Anglia, de exemplu, exista un singur tabloid - The Sun, iar in Romania exista trei tabloide. In multe tari exista una, maxim doua televiziuni de stiri, la noi exista cinci. Este o faramitare foarte mare a presei. Nu mai vorbesc de televiziunile generaliste, care sunt doua-trei in alte tari, in timp ce noi avem vreo sapte.

Ma deranjeaza ca s-a redus foarte mult atat tirajul cat si numarul de ziare serioase, de ancheta, de analiza, de informatii economice, sociale, politice si, in mod evident, s-a redus si numarul oamenilor care citesc astfel de ziare.

Din cauza acestei concurente acerbe pentru castigarea diferitelor piete, este o tendinta de deformare a realitatii, dar fiind multe televiziuni, orice om isi poate alege postul de la care sa se informeze.

Domnule Orban, v-ati inscris in PNL in 1990. De ce ati ales tocmai PNL?

M-am inscris in PNL-AT. Eu am votat in 1990 cu PNL si cu Ion Ratiu, nu cu Radu Campeanu.

Am avut o experienta care m-a determinat sa iau aceasta decizie. Fiind student la actualul SNSPA, am incercat sa invitam lideri ai opozitii sa ne tina prelegeri, eventual sa predea anumite cursuri fiindca multi dintre profesori si lectori erau de orientare stanga, pro FSN. Din pacate, am fost refuzat.

Domnul Campeanu a spus ca ar accepta sa vina, dar sa vorbeasca despre migratia romaneasca, mai putin despre gandirea liberala. Asa ca m-am inscris in PNL-AT, urmand apoi evolutia PNL-AT care a fuzionat cu PNL in 1997. Practic, am fost in miscarea liberala din septembrie-octombrie 1990.

Daca ar fi sa multumiti pe aceasta cale unei persoane care v-a calauzit in cariera politica care ar fi aceea?

Am incercat sa iau de la fiecare ce-i bun. Putini il cunosc pe Nicu Enescu, care a fost organizatorul PNL dupa revolutie si care a fost un mare caracter. Desi e mult hulit, am invatat multe de la Dinu Patriciu. Horia Rusu, de asemenea, a fost unul dintre cei care mi-a influentat pozitiv cariera.

Evident, orice om cauta sa gaseasca si in politica internationala lideri care sa poata reprezenta un model de atitudine si de actiune.

Aici, as numi-o pe Margaret Thatcher, care a fost unul din cei mai importanti lideri politici europeni, care a reusit sa faca o reforma extrem de curajoasa cu efecte favorabile care au condus la relansarea economica a Marii Britanii.

In SUA, George Bush a fost un lider adevarat. Daca nu ar fi lesinat in Japonia, ar fi putut sa-si continue reformele pe care le incepuse si care erau in mare parte o continuare a reformelor lui Ronald Reagan.

Franta seamana mult cu noi. Daca vrem sa adoptam un model trebuie sa evitam foarte multe din greselile facute de Franta.

Care sunt principalele valori pe care liderul politic Ludovic Orban le aplica cand isi exercita profesia?

Elementul fundamental este libertatea. Cand exista libertate, omul poate sa se implineasca pe sine, sa se dezvolte in societate, poate sa-si atinga obiectivele, aspiratiile.

Cred in forta individului, care este motorul dezvoltarii societatii, cred ca puterea statului trebuie sa fie cat mai mica si supusa unui control cat mai riguros. Orice om care detine puterea este tentat sa faca abuzuri, iar daca nu este controlat cu siguranta va face aceste abuzuri, care inseamna de fapt incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Obligatoriu trebuie sa-ti respecti cuvantul, lucru care tine de cei sapte ani de acasa, de educatie.

In mod evident, baza unei societati trebuie sa fie proprietatea privata pentru ca este spatiul in care omul isi poate construi radacinile, locul care sa-i ofere autonomie intr-o societate, in care exista permanent riscul unui derapaj catre un regim autoritar mai mult sau mai putin mascat.

Cred cu tarie in competitie, care trebuie sa fie reglementata pentru ca oamenii nu trebuie sa castige daca dau pumni in ficat ci trebuie sa castige pentru ca alearga mai repede.

Ce se intampla cand politica se rupe de societate? Despre liderii imaturi se spune ca mai intai conduc si apoi asculta, asta daca asculta vreodata...

Am si avut modele proaste. In primul rand, totul pleaca din modul in care s-au constituit partidele.

Acestea s-au constituit din cei care au facut politica in vremea lui Ceausescu, cei din a doua si a treia linie, care invatasera ca e o miere buna daca esti in politica. Acestia au ingrosat randurile in politica.

Partidele istorice s-au constituit ceva mai sanatos, dar la nivelul conducerii au existat oameni in varsta din perioada interbelica, care in mare parte nu mai evoluasera ci priveau mai mult spre trecut decat spre viitor.

De exemplu, PNL-ul a avut un val de intelectuali, de studenti, de oameni de calitate care s-au inscris in PNL si nu au putut sa se manifeste fiindca linia si tonul erau date de cei care au reinfiintat partidul dupa o pauza de 45 de ani.

In mod evident, au fost si modele. Corneliu Coposu a fost un lider consecvent, de caracter, un lider care si-a sustinut cu tarie crezurile chiar si atunci cand se afla intr-o crasa minoritate.

Orice domeniu de afaceri sau industrie care ofera aceleasi recompense celor pierde-vara si celor activi, mai devreme sau mai tarziu se va trezi ca detine mai multi pierde-vara decat oameni energici. Este societatea actuala romaneasca una care ii recompenseaza pe cei merituosi?

De la zona la zona. Sunt convins ca in mediul privat sunt recompensati cei care sunt utili companiei. Chiar si in organizatiile guvernamentale sunt recompensati cei care fac ceva, de la asociatiile de proprietari pana la asociatiile patronale sau sindicatele.

Din pacate, la nivel politic astept mai multa exigenta din partea oamenilor, care trebuie sa fie foarte clara. Daca un om a mintit sau a furat nu mai trebuie votat niciodata. Daca un om si-a incalcat promisiunile facute in campania electorala, nu mai trebuie votat niciodata.

E foarte greu sa creezi loc unor oameni noi atata timp cat nu-i elimini pe cei vechi care au gresit. Este un proces de selectie fundamental, care din pacate nu prea a functionat pana astazi in Romania.

Avem primari sau parlamentari care si-au schimbat de 4-5 ori partidul, oameni care au fost alesi promitand luna de pe cer, iar populatia s-a ales cu praful de pe toba. Cu toate acestea, unii si-au reinoit mandatul.

Oamenii trebuie sa priceapa: democratia functioneaza normal atat timp cat cetatenii ii controleaza pe cei pe care i-au ales nu o data la patru ani ci pe toata perioada mandatului care le-a fost incredintat.

V-ati gandit vreodata sa renuntati la politica pentru mediul privat? Ati primit oferte tentante dinspre mediul privat?

In fiecare zi, dar nu cred ca voi renunta. Cred cu tarie in valori, idei, principii, in lucruri care trebuie realizate in Romania. Nu am de ce sa-mi fie rusine, nu am de ce sa regret uitandu-ma in urma. Traiesc normal, ca orice cetatean roman. Desi am avut tentatii multe, am rezistat.

Am preferat in locul unui tun sa merg calm, consecvent si sa pasesc pe drumul pe care mi l-am ales si care nu e usor. Cu toate acestea, in fiecare zi ma gandesc la mediul privat fiindca din pacate vad o degradare a democratiei in Romania.

Care considerati ca este cea mai importanta reusita profesionala a dumneavoastra?

Am multe. Cand am fost secretar general la Secretariatul de stat pentru Persoanele cu Handicap am fost cel care a elaborat prima Ordonanta de Urgenta care intr-adevar a creat un cadru european pentru persoanele cu dizabilitati. A permis participarea Organizatiilor non-guvernamentale in protectia acestora, a obligat autoritatile publice sa creeze facilitati pentru a elimina orice fel de handicap si a creat conceptul de integrare socio-profesionala.

In fiecare loc in care am fost, am facut cate ceva. Ca presedinte al Asociatiei Functionarilor Publici am fost cel care a pus pe picioare corpul functionarilor publici din Romania.

Peste tot vad urmele mele. Cand ma duc pe DN6, vad lucruri care s-au realizat- Centura Caransebes, Centura Lugoj, Centura Severin, Centura Timisoarei.

Haideti sa vorbim putin si despre omul Ludovic Orban din spatele politicianului...

In politica trebuie sa ai dedicatie si eu m-am dedicat acestei activitati. Am renuntat la multe din placerile pe care le-am avut, la multe tabieturi, la multe activitati placute pentru ca am incercat sa fac performanta in viata publica.

Cum isi petrece Ludovic Orban timpul liber? Ce hobby-uri aveti?

Care timp liber?! In aceasta vacanta de iarna m-am urcat pe ski-uri dupa 25 de ani si am constatat ca e ca mersul pe bicicleta. Dupa 2-3 zile de efort am reusit sa skiez bine. Joc fotbal o data pe saptamana, imi place sahul, bridge, sunt multe activitati care imi plac.

Domnule Orban, stim ca muzica este o mare pasiune pentru dumneavoastra. In liceu chiar ati avut o trupa de muzica...V-ati gandit vreodata ca o sa ajungeti politician in perioada in care ascultati muzica rock? Cum va vedeati in acea perioada?

Am fost olimpic la filosofie, am fost intotdeauna o prezenta activa in societate. Nu-mi aduc aminte cum ma vedeam. Imi placea jurnalismul, imi doream sa fiu avocat, mi-am dorit multe, dar am ajuns inginer.

Ce melodii va place sa ascultati in timpul liber? Ati ramas adeptul muzicii rock sau va place si muzica clasica?

In afara de manele, ascult toate categoriile de muzica. De la muzica simfonica spre clasica, opera pana la hip hop sau funky, dar acestea sunt mult mai potrivite cand te misti. Eu sunt mai romantic, imi plac foarte mult melodiile de suflet.

In ceea ce priveste muzica clasica, in mod evident imi plac Vivaldi, Bach, Beethoven, Listz, Chopin. V-as speria daca v-as arata ce volum ocupa muzica clasica la mine in casa. Ascult muzica in functie de dispozitia pe care o am.

Imi aduc aminte ca in liceu mergeam dimineata la Filarmonica George Dima din Brasov, unde ni se vorbea despre fiecare instrument in parte, din ce e facut, ce sunet emite.

Te ajuta sa recunosti fiecare instrument in cadrul concertului. A intelege muzica de opera presupune o anumita formare a urechii si chiar a intelectului pentru a putea sa apreciezi muzica mai complexa, polifonica, care are o asemenea amplitudine.

De asemenea, muzica populara veritabila, cea care are radacini in relatia omului cu societatea este autentica si rezonez de fiecare data cand o ascult.

Am simtit muzica populara dupa 18 ani, cand am facut dansuri populare. Atunci a inceput sa-mi creasca interesul pentru muzica populara, care este extrem de bogata. Nu-mi inchipui cum ar fi viata fara muzica.

Care sunt scriitorii preferati si ce carte o pastrati cel mai aproape in suflet?

Marin Preda- Cel mai iubit dintre pamanteni. A fost un roman de referinta in perioada comunismului, care spunea tot ce trebuie, daca puteai sa intelegi.

Astazi citesc multa istorie. Ma intereseaza de la istoria petrolului pana la amanunte din istorie precum descoperirea Australiei.

Cum va impacati cu retelele de socializare? Am vazut ca sunteti foarte prezent in mediul online...

Mi-am deschis cont de Facebook si postez atunci cand simt nevoia sa comunic ceva prietenilor mei. La blog am renuntat fiindca sunt unii care sub semnul anonimatului sunt profesionisti in injuraturi. Asta e ocupatia lor si chiar nu vreau sa-mi tulbur starea sufleteasca.

Pe Facebook poti sa-ti alegi oamenii si sa faci o selectie in timp. In rest, nu sunt fan al calculatorului, prefer relatiile directe. Una este sa comunici cu o persoana prin text, alta e sa vezi acea persoana.

Va place sa calatoriti? Care a fost cea mai frumoasa vacanta petrecuta?

Enorm. In fiecare vacanta in care merg incerc sa ma bucur de locurile pe care le vad. Indiferent ca e o excursie la munte, sau merg la ski ori cu masina prin Europa, imi creeaza o mare placere.

Imi aduc aminte ca pana in 1989 nu am iesit din Romania, iar astazi ma bucur cu adevarat ca pot sa calatoresc liber si ca pot vedea atatea locuri care pana la 27 de ani mi-au fost interzise.

Ce alegeti: restaurant sau masa in familie, acasa? Va place sa gatiti?

Cand ma duc la restaurant, ma duc sa socializez. Revelionul de aproape 10 ani il petrec in familie, Craciunul la fel. In restul timpului, fiind foarte ocupat imi petrec putin timp cu familia.

Imi place sa gatesc, dar nu prea am timp. Trebuie sa ai timp sa gatesti, sa ai un job care sa-ti ofere mai mult timp liber, ceea ce nu e cazul meu.

Cum se vede politicianul Ludovic Orban peste 10 ani? Care vor fi realizarile legate de numele dumneavoastra?

In primul rand, vreau sa ajung sa cunosc direct cat mai multi oameni pentru ca numai atunci cand un om te cunoaste direct poate sa aiba o parere reala despre tine.

Vreau sa nu-mi incalc niciodata cuvantul, sa nu abdic de la principiile pe care le-am avut pana astazi.

Cand alegi un curent de gandire, o nevasta, o religie le alegi pentru viata fiindca sunt rezultatul unui proces de analiza, de informare in care discernamantul si inclinatia proprie te duc la o alegere.

Daca o sa mai am ocazia sa mai exercit functii publice, cu siguranta voi incerca sa fac cat mai multe lucruri care sa aiba impact favorabil in viata oamenilor. Eu am intrat in politica cu convingerea de a schimba lucrurile in bine, iar aceasta hotarare a ramas aceleasi.

#ludovic orban politician, #cariera politica ludovic orban, #pasiuni ludovic orban, #muzica populara ludovic orban, #ludovic orban jurnalist , #Cariera