Viata personala vs. succesul profesional. Cum le impaci?

Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 00:00
6437 citiri
Viata personala vs. succesul profesional. Cum le impaci?

Succesul profesional se obtine cu sacrificii, iar majoritatea compromisurilor afecteaza viata personala.

Putini sunt cei dispusi sa sacrifice timpul liber pentru un curs de MBA, si chiar si mai putini pot face fata cu brio stilului corporatist japonez, asa cum a reusit Catalina Chirila, care ocupa acum functia de director financiar in cadrul companiei Fresenius Medical Care.

Rigurozitatea japoneza nu iti permite sa te ocupi si de altceva in timpul programului, precum un curs de MBA, dar Catalina Chirila a dovedit ca se poate si altfel. "Cum? 'sacrificand' tot timpul meu personal, putin cat mai ramanea, pe parcursul celor doi ani. Dar consider ca a meritat", sustine ea.

Mai departe, si-a propus sa recupereze tot ce a pierdut in acesti ani si a ales sa practice un sport, dar si sa treaca de la stilul de lucru japonez la unul diferit: cel german.

"Stilul japonez este perfect organizat si planificat, cu un management destul de precaut, care pune accent pe resursele umane. Se urmareste ca totul sa fie previzibil, fara factorul surpriza, sa fie avut in vedere orice risc si orice varianta de rezerva. In schimb, Fresenius Medical Care este o companie aflata in expansiune, unde lucrurile se schimba de la o zi la alta, iar deciziile trebuie luate rapid, adesea in intalniri informale, ad-hoc" a explicat Catalina Chirila.

Oricare ar fi impedimentele pe care le intalnesti in calea ta catre succes, trebuie sa iti gasesti propria modalitate de autocontrol si sa inveti sa vezi rezultatele muncii tale drept adevarata recompensa a oricarui efort, a declarat directorul financiar Fresenius pentru Business24.

- Ce inseamna o trecere de la cultura organizationala japoneza la cultura germana?

- Trecerea de la cultura de business japoneza la cea germana nu a fost extrem de dificila pentru ca aceste culturi au si cateva elemente in comun. In ambele se pune un pronuntat accent pe respectarea termenelor limita, pe cresterea constanta a eficientei si pe cautarea permanenta a unor metode de lucru mai bune.

Ce le diferentiaza mai evident este procesul de luare a deciziilor. Spre exemplu, in cultura de business japoneza, pentru toate deciziile se fac discutii de tip 'brainstorming' cu toti managerii, iar decizia se ia dupa o analiza si o planificare aprofundata; in schimb implementarea se face rapid.

- Cum poti impaca rigurozitatea japoneza cu eforturile necesare pentru a finaliza cursurile de MBA?

- In cazul meu nu a fost deloc usor pentru ca nu mi s-a facut nici o concesie privind programul de lucru si, mai mult, in perioada programului MBA am fost promovata, am preluat mai multe departamente in subordine si responsabilitatile mele profesionale au crescut constant intr-un mediu deja foarte solicitant.

Am reusit sa le impac 'sacrificand' tot timpul meu personal, putin cat mai ramanea, pe parcursul celor doi ani. Dar consider ca a meritat.

- Ce te-a determinat sa incepi un curs MBA tocmai atunci?

- Am simtit ca este momentul sa fac o schimbare majora in cariera mea. Aveam experienta necesara intrarii intr-un program MBA si eram recent angajata Director Financiar intr-o multinationala japoneza prezenta in peste 100 de tari din intreaga lume. Mi-am dat seama ca pregatirea teoretica oferita de un program ca MBA Romano-Canadian va fi un catalizator pentru adaptarea si performanta mea din primii ani intr-o astfel de companie.

- Care este pentru tine definitia succesului?

- Sa ajungi sa muncesti din pasiune si rezultatele lucrului in sine sa iti fie recompensa. Recompensa financiara vine ca o consecinta. Nu cred ca o slujba foarte bine platita dar care nu te stimuleaza, nu te dezvolta si nu este in armonie cu sinele tau, poate fi echivalenta cu succesul.

Mai mult, consider ca este esential pentru un lider sa dea dovada de autocontrol, de respect fata de sine si cei din jur. Practicarea unui sport, spre exemplu, tine de calitatea vietii, dar spune multe si despre valorile unui individ.

Cred ca oamenii de success ar trebui sa stie ce inseamna timp de calitate si viata de calitate si, in consecinta, sa nu se sacrifice complet. Sa practice constant macar un sport, de ce nu?

#sacrificii cariera, #succes profesional sacrificii, #compromis cariera , #Cariera