Spatii birouri: Bucuresti, mai scump decat Budapesta sau Helsinki

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 14:36
2391 citiri
Spatii birouri: Bucuresti, mai scump decat Budapesta sau Helsinki

Bucurestiul a ocupat locul 42 din 63 de orase participante intr-un clasament realizat de Cushman&Wakefield privind gradul de ocupare al spatiilor de birouri din zonele centrale.

Costul anual de ocupare a spatiilor de birouri din centrul Bucurestiului, incluzand chiria si cheltuieli cu diverse servicii s-a mentinut la 332 de euro pe metru patrat pe an pe parcursul anului trecut.

In aceste conditii, costul de ocupare al birourilor din Bucuresti este printre cel mai redus din Europa Centrala si de Est, niveluri mai reduse fiind inregistrate in Bratislava, 297 euro, Zagreb, 215 euro si Sofia, 183 euro, se arata in studiul Office Space Across the World 2012 realizat de Cushman&Wakefield.

Alte capitale din regiune, respectiv Budapesta, Praga si Varsovia, se claseaza pe pozitii superioare in top, cu valori ale costului de ocupare a spatiilor de birouri de 360 euro/mp/an, 361 euro/mp/an, si, respectiv, 438 euro/mp/an.

"Chiar daca conditiile economice s-au mentinut dificile in 2011, piata de birouri din Bucuresti a fost martora diminuarii gradului de neocupare al spatiilor, pe fondul unei cereri sustinute si a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la mentinerea nivelului chiriei pe parcursul anului".

"Pentru 2012 este estimata crestere economica pentru Romania, chiar daca avansul este redus, ceea ce va ajuta la cresterea graduala a chiriilor in Bucuresti", se arata in raport.

Potrivit autorilor studiului chiria din zona centrala din Bucuresti a ramas la nivelul de la sfarsitul anului 2010, de 18,5 euro pe metru patrat pe luna, adica 261,18 euro pe an.

La nivel mondial, Hong Kong se mentine pe primul loc, cu un cost de 2.026 euro/mp/an, acesta fiind urmat de Londra (1.987 euro/mp/an), care a detronat Tokio, care in acest an se afla pe pozitia a treia cu un cost de 1.635 euro/mp/an.

Bucurestiul ocupa totodata pozitia 28 dintr-un top realizat pe 42 de piete dupa costul de ocupare a spatiilor de birouri in zone necentrale, cu 219 euro/mp/an. Pe acest segment, Bucurestiul este mai scump decat Budapesta (155 euro/mp/an), Bratislava (198 euro/mp/luna) si Helsinki (210 euro/mp/luna).

#birouri Bucuresti, #cladiri birouri Bucuresti, #grad de ocupare Birouri Bucuresti , #Munca la birou