Ce obtii in schimbul timpului tau? Time management, cu Iulian Olariu

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 00:00
3602 citiri
Ce obtii in schimbul timpului tau? Time management, cu Iulian Olariu

Time management nu inseamna ca vei munci mai mult sau mai putin, ci inseamna ca vei face lucrurile cele mai potrivite in raport cu ceea ce esti si obiectivele care te definesc. Iti recomand sa te preocupe constant obiceiurile productive, sa iti definesti aspiratii si sa iti planifici drumul catre acestea, folosind numeroasele intrumente de monitorizare a timpului care exista.

Ceea ce faci te reprezinta si este parte din tine. Cu cat vei incerca mai mult sa le separi cu atat iti va fi mai greu. Vor fi seri in care va trebui sa renunti la programul stabilit pentru a finaliza ceea ce ti-ai propus, sau de multe ori, ceea ce a fost amanat.

Asuma-ti proiectele si da dovada de determinare in a fi un bun profesionist si a obtine cele mai bune rezultate posibil. Cercetarile au demonstrat ca performanta obtinuta influenteaza nivelul nostru de satisfactie si energia pe care o avem.

Nici nu e de mirare ca la finalul unei zile in care te simti cu bateriile descarcate realizezi ca, desi ai alergat toata ziua, progresul a fost minor. E important in time management sa gandim in termeni de obiective si progres. Timpul bine investit este acela care genereaza progres si ne duce mai aproape de performanta.

De ce sa o faci? In primul rand pentru tine. Vei vedea cum viata ta se imbunatateste, iar incet, daca iti propui, vor aparea in agenda ta si noi lucruri pe care in trecut le ignorai sau erai "mult prea ocupat" ca sa le faci.

Timpul nu inseamna doar bani

Faptul ca timpul inseamna bani nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Totusi, sa nu uitam ca banii nu reusesc sa fie decat un instrument de schimb comun agreat si utilizat la scara larga pentru a ne acoperi diverse necesitati.

Da, timpul inseamna bani. Dar nu doar atat! Timpul este o resursa de mare pret pe care o ai la dispozitie pentru tine si scopurile tale. Este acel lucru care te face egal cu oricine, care nu te incadreaza intr-o categorie sociala anume si care este la dispozitia ta. Tu poti sa alegi in intregime cum il folosesti. Cand vine vorba de timp, mai bogat este cel care reuseste sa foloseasca cel mai bine orele pe care le are la dispozitie intr-o zi!

La fel ca si banii, este important sa vedem timpul ca pe o investitie. Consumam mereu ore si minute. Si poate am constientiza mai usor acest aspect daca am avea in fiecare zi in portofel sub forma de bancnote de diferite diviziuni orele noastre disponibile pentru a fi cheltuite. Iar intrebarea mea pentru cei mai atenti cu resursele lor este: ce obtii in schimbul timpului tau?

Managementul timpului pleaca de la obiective si asumare

Ideea de time management pleaca in primul rand de la un proces de asumare constienta. Cu cat mi-am definit mai bine aspiratiile, cu atat imi va fi mai usor sa aloc timp pentru a ajunge acolo unde mi-am propus.

Iar obiectivele tale, ar trebui de multe ori sa se identifice cu obiectivele companiei pentru care lucrezi, in cazul in care nu esti antreprenor si acest lucru ar fi evident deja. Antreprenorul este unul din cele mai bune exemple in stabilirea de obiective pentru ca stie mereu incotro vrea sa duca firma si are grija sa nu piarda nicio clipa pentru a ajunge acolo.

Asadar, trebuie sa recunosc ca time managementul se pliaza cel mai bine pe un mod de gandire antreprenoriala. Vestea buna este ca aceasta gandire are la baza atitudinea proactiva si se poate manifesta oriunde, oricand, in orice domeniu.

Poate ca putini vor fi de acord cu mine, dar consider ca ideea de 8 ore de lucru pe zi este depasita si genereaza adesea nemultumiri (nu includ aici institutiile in care se impune programul fix, exemplu domeniul bancar).

Intotdeauna sunt/vor fi proiecte ce te vor determina sa stai peste program, la fel de bine cum vor fi si perioade mai putin incarcate, in care vei avea timp sa iti savurezi pranzul sau cafeaua in liniste. Cred ca in niciuna dintre situatii nu este cazul sa exageram si recomand sa balansam cumva programul nostru zilnic in functie de acest aspect.

De aceea consider mult mai potrivita o abordare manageriala axata pe obiective (calitative si cantitative), atent proportionate pentru un interval de timp care sa acopere echilibrat orele din program. Obiectivele, odata asumate de catre angajati, vor genera un grad mai mare de responsabilitate si vor creste rata de succes a sarcinii sau proiectului.

Time management inseamna echilibru si monitorizare

Cred de multe ori ca ideea de time management poate fi uneori privita ca o dieta pentru slabit de care unora le este foarte greu sa se tina. Important este sa privim in urma, la o serie de obiceiuri care ne-au permis sa ajungem acolo: fie am mancat seara tarziu, fie nu am asociat corespunzator alimentele sau am uitat sa facem miscare, toate acestea vor avea la un moment dat consecinte.

Odata ce acestea au fost constientizate, se impune numaidecat un program riguros, care sa ne ajute sa revenim la greutatea initiala. Dar totusi, daca am respecta anumite principii la timp, nu am mai ajunge niciodata aici. Exact asa functioneaza lucrurile si in cazul organizarii timpului: odata ce avem un stil de viata organizat, aspiratii definite si principii de lucru unde punem accent pe rezultate si calitate, cu siguranta schimbarile majore pentru un bun time management nu ne-ar mai fi necesare.

Cum ar arata un raport al activitatilor tale zilnice, asemenea unui extras de cont care iti spune exact pe ce ai cheltuit banii? Te-ai gandit ca ai putea sa iti faci unul?! Sa constientizezi modul in care iti petreci timpul, obiceiurile productive sau neproductive pe care le ai, rezultatele pe care le obtiii, sunt primul pas in cazul in care vrei sa schimbi ceva.

Asa cum incepi o dieta pentru slabit doar atunci cand vezi in oglinda ca hainele nu te mai incap sau prietenii iti amintesc ca ai mai "pus cateva kilograme". Cu siguranta acela este momentul care declanseaza o schimbare de comportamente. Asadar, constientizeaza in permanentac e faci bine (si ce nu) in modul in care investesti/cheltuiesti timpul si actioneaza de indata in baza unor obiective asumate.

Time management: Despre agenda si planificare

Fie ea fizica sau electronica, este foarte important sa utilizezi o agenda. In ea ar fi bine sa blochezi intervale de timp in care sa lucrezi la cele mai importante proiecte/obiective ale tale. Agenda este instrumentul care determina cursul unei zile, in functie de activitatile deja programate.

Cum!?Nu ti-ai programat nimic pentru azi, pentru maine? Atunci inseamna ca nu conteza incotro te indrepti si ce obtii la finalul unei zile si, intr-adevar pentru aceasta situatie nu ai nevoie de agenda. Altfel, cu siguranta ar trebui sa te folosesti de acest instrument pentru a face loc si a planifica acele lucruri esentiale pentru tine si viata (personala si profesionala) pe care ti-o doresti.

Iulian Olariu

Consulting Associate Human Invest

#despre time management, #managementul timpului antreprenoriat, #agenda time management , #Omul de afaceri