Comunicare nonverbala: Invata sa te "citesti" intai pe tine

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
8067 citiri
Comunicare nonverbala: Invata sa te "citesti" intai pe tine

Limbajul nonverbal poate fi aliatul tau in business, atunci cand ii cunosti semnificatiile. Mesajele pe care le transmiti si cele pe care le receptionezi prin limbajul corpului iti influenteaza chiar si rezultatele financiare, sustine dr. Mihaela Stroe, general manager Acta Nonverbal, specialist in comunicare nonverbala.

In plus, daca stii sa citesti si sa interpretezi limbajul nonverbal, eviti situatiile in care instinctul te insala si afacerea ta are de suferit din aceasta cauza.

Nu ignora rolul limbajului nonverbal, invata de la profesionisti sa detectezi minciuna sau inselatoria si fii mereu cu "ochii-n patru", chiar daca instinctul iti spune ca lucrurile merg de la sine, te sfatuieste specialistul.

Care sunt cele mai importante elemente de care ar trebui sa tina cont un om de afaceri privind limbajul non-verbal?

Pentru orice lider, atitudinea este cea mai importanta, iar limbajul nonverbal al unui lider (gesturi, postura, privire, strangere de mana, vestimentatie, mers, etc.) transmite foarte multe mesaje.

Depinde de acel lider daca transmite mesaje congruente sau incongruente cu personalitatea si pozitia sa sociala. De cele mai multe ori observ la oamenii de afaceri romani sau liderii romani o incongruenta intre ce spun prin cuvinte si ce transmit atitudinal, prin intermediul corpului lor.

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le face un om de afaceri, in ceea ce priveste limbajul non-verbal?

Prima greseala este sa ignore rolul limbajului nonverbal. Multi se cred deja invatati si nu se mai preocupa sa ramana la curent cu noutatile din acest domeniu.

A doua greseala este ca nu invata de la un profesionist cum sa detecteze minciuna si inselatoria, pierzand astfel bani, timp si sanatate.

A treia greseala este ca se bazeaza prea mult pe instinct si pe experienta directa cu oamenii, neluand in considerare faptul ca oamenii isi perfectioneaza metodele de influentare si manipulare (pentru ca asta este natura umana!).

Limbajul nonverbal nu este unul care poate fi "gestionat" in fata subalternilor sau partenerilor de afaceri, la propriu.

Asadar, recomand intotdeauna clientilor mei (indiferent daca sunt manageri, oameni de afaceri, oameni politici, jucatori de poker etc.): constientizeaza mai intai ce semnale nonverbale transmiti tu celor din jur, apoi treci la interpretarea semnalelor celorlalti.

Totul incepe in comunicarea nonverbala cu tine si cu reactiile tale! Recomand un exercitiu simplu pentru manageri: sa isi tina un jurnal zilnic timp de o saptamana in care sa treaca ce gesturi au facut si ce reactii au avut cei din jur la acele gesturi. Asa pot constientiza impactul propriilor gesturi. Mult succes!

Care este rolul comunicarii non-verbale intr-o corporatie?

Rolul comunicarii nonverbale intr-o corporatie este vital: eu cand vreau sa evaluez o corporatie incep prin a intra in sediul acelei corporatii: cum este decorata intrarea, cine sta la front-desk, cum ma intampina, cum sunt pozitionate si amenajate birourile, cum sunt imbracati angajatii, sefii etc.

Toate elementele mentionate (doar o mica parte din totalul comunicarii nonverbale) comunica ceva despre acea corporatie. Iar daca ma apuc sa analizez comportamentul nonverbal al angajatilor mai adaug si alte informatii importante despre cum se face recrutarea in acea corporatie, care sunt criteriile de conduita pe care corporatia le impune etc.

Care sunt tehnicile de comunicare non-verbala pe care le stapanesc foarte bine oamenii de afaceri din Romania?

Nu am cunostinta sa se fi realizat pana acum o cercetare concreta despre ce tehnici de comunicare nonverbala folosesc oamenii de afaceri romani. Din experienta mea de peste 10 ani in domeniul comunicarii nonverbale in Romania, pot sa afirm ca oamenii de afaceri romani se bazeaza doar pe instinctul lor, cand vor sa citeasca oamenii, nu pe teorii sau tehnici.

Mai avem mult pana vom avea oameni de afaceri autentici si specializati in citirea limbajului corpului. Inca nu au ajuns sa fie "arsi" la buzunar suficient de mult, incat sa acorde importanta semnalelor nonverbale ale celor cu care intra in contact!

Stim ca pregatiti un seminar in acest sens - "Negociind pentru viata si business". De ce ar trebui cei interesati de domeniu sa participe la un astfel de seminar?

Evenimentul "Negociind pentru viata si business" aduce beneficii doar celor care vor fi in sala. Eu nu vreau sa conving pe nimeni sa vina sa invete tehnici de negociere de la doi fosti agenti FBI, practicieni adevarati de peste 25 de ani.

Cine intelege ce inseamna FBI si ce inseamna a fi practician intr-o astfel de institutie va fi in sala la acest eveniment special. Spun eveniment special pentru ca mentorul si asociatul meu profesional, Joe Navarro, sustine singura sa prezentare din Europa, anul acesta, in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#limbajul nonverbal, #interviu Mihaela Stroe limbajul nonverbal, #Stroe limbajul nonverbal , #Omul de afaceri