De ce iti doresti un ceas cu mecanism tourbillon

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 00:00
18065 citiri
De ce iti doresti un ceas cu mecanism tourbillon
Foto: The Watch Gallery

Un ceas cu mecanism tourbillon este ca o opera de arta mecanica, avand in spate o istorie impresionanta, dar care este si o modalitate inteligenta de a-ti expune statutul.

Nu oricine va observa ceasul tau cu mecanism tourbillon, insa cine il va observa, cu siguranta va avea ceva interesant de spus despre asta.

"Tourbillon" este denumirea unei anumite caracteristici tehnice aflate in interiorul unui mecanism de ceas. Ca si aurul, acesta are rolul de a creste statutul posesorului, de a comunica un anumit nivel de prestigiu. Spre exemplu, in lumea orologeriei, vorbim despre ceasuri de aur si ceasuri de aur cu tourbillon, explica Ariel Adams expert in ceasuri si colaborator al The Watch Gallery.

Sunt oameni care sustin ca un tourbillon inseamna ca ceasul valoreaza peste 100.000 de lire, de aceea toata lumea cumpara astfel de ceasuri, pentru a-si exprima statutul social. Insa nu toate ceasurile cu mecanism tourbillon costa 100.000 de lire, depinde de cat de exotice sunt aceste mecanisme.

Intr-un fel, un tourbillon este un mecanism masculin mai subtil decat diamantele de pe un ceas.

Sistemul Tourbillon tot atat de pretios ca aurul sau diamantele

Tourbillon este un mecanism si nu un metal pretios, el este construit de ceasornicari si expus printr-un cadran transparent. Cu toate acestea, uneori un tourbillon este mult mai complicat de facut decat un mecanism normal, iar adevarata exclusivitate in materie de Tourbillon sta in cateva mecanisme exotice, pe care doar anumiti mesteri ceasornicari stiu sa le asambleze.

Istoria mecanismului tourbillon

Tehnologia tourbillon a fost inventata la sfarsitul secolului al 18-lea, de catre Abraham Louis Breguet, pentru a imbunatati acuratetea ceasurilor de perete si a celor de buzunar. Sistemul tourbillon inseamna ca rotita oscilanta de balans este asezata intr-un cadru ce se invarte in jurul axei sale.

Daca forta gravitationala care atrage rotita de balans are efect asupra ritmului sau, atunci rotirea permanenta a acestei roti va rari efectele gravitatii, permitand rezultate mult mai exacte in ceea ce priveste ora si minutul afisat de ceas.

Primul mecanism tourbillon a fost plasat intr-un ceas de mana in 1947, de catre producatorul Omega, intr-o serie de ceasuri in editie limitata.

Odata introdus acest sistem, ceasurile sale deveneau deja o competitie serioasa pe piata, datorita preciziei lor.

In anii '90 toate brandurile producatoare de ceasuri de lux au inceput sa adauge sistemul tourbillon in mecanismele ceasurilor, pentru a se evidentia ca producatori "de lux".

La inceputul anilor 2000, sistemul tourbillon devenea deja un element obligatoriu pentru aproape orice brand producator de ceasuri de lux, astfel incat a devenit o "complicatie" pe care o puteai gasi in multe ceasuri.

Popularitatea acestui sistem i-a scazut din valoarea sa de produs exclusivist. In schimb, tot mai multi oameni au aflat ce inseamna, cu adevarat, un ceas tourbillon.

Mecanismul tourbillon a devenit o imagine frumoasa a evolutiei mecanice. Adeseori expus pe cadranul ceasului, sistemul tourbillon este o animatie antrenanta din punct de vedere vizual care sporeste frumusetea unui ceas mecanic. De sute de ani sistemul starneste uimirea si incantarea celor care observa miscarile complexe ale sistemului.

Productia sistemului tourbillon inseamna a crea sute de elemente extrem de mici, dar precise. Adesea doar un ceasornicar experimentat il poate asambla, iar ce este si mai dificil este aplicarea decoratiunilor realizate manual pe acele elemente minuscule din mecanism. Un sistem tourbillon are, de obicei, aproximativ 50 de elemente.

E usor sa gasesti un tourbillon de calitate pentru colectie, insa partea ce necesita o analiza mai profunda este cea in care alegi un mecanism tourbillon iesit din comun.

Astazi ceasurile tourbillon pot fi si sub forma de ceasuri sport, ceasuri aviator, ceasuri elegante si chiar ceasuri moderne de buzunar. Insa cele mai exotice au cateva elemente in plus fata de restul, si trebuie sa fii un adevarat cunoscator sa le descoperi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ceas tourbillon, #mecansim tourbillon, #ce este tourbillon, #istoria tourbillon , #Omul de afaceri