Patimile domnului Stefanescu. L-a invins pe Basescu la CEDO, dar a ajuns victima unei "povesti de succes"

Vineri, 31 Mai 2013, ora 18:00
6058 citiri
Patimile domnului Stefanescu. L-a invins pe Basescu la CEDO, dar a ajuns victima unei "povesti de succes"

Numele lui Gabriel-Marian Stefanescu a atras atentia presei, datorita unui proces castigat la CEDO, in 2007, impotriva lui Traian Basescu. In 1996, cand era ministru al Transporturilor, Basescu l-a destituit ilegal din functia de director general al Directiei de Control din cadrul institutiei. Reangajat in minister in 2007, Gabriel-Marian Stefanescu si-a continuat cariera in sectorul public pana in 2009. Acum insa, celebritatea s-a intors impotriva sa. Fostul functionar a fost tarat de presa in mai multe scandaluri de coruptie, din cauza unei confuzii de nume. Un tiz de-al sau, originar din acelasi oras, Ploiesti, castiga pe banda rulanta contracte de sute de mii de euro cu statul, contracte pe care presa le atribuie eronat "fostului director din Ministerul Transporturilor".

Primul scandal de presa in care a fost implicat pe nedrept fostul functionar public a fost dosarul Nemirschi din 2009, cand firma unei persoane cu acelasi nume - Gabriel-Marian Stefanescu, a incasat 500.000 de euro de la Ministerul Mediului, motiv pentru care ministrul a fost cercetat de DNA. Presa l-a "tavalit" insa pe fostul functionar...

Aceeasi persoana a mai obtinut, in urma cu cateva luni, un alt contract cu Ministerul Mediului, in valoare de 320 de mii de euro, bani primiti in mandatul lui Laszlo Borbely prin atribuire directa. Succesul omului care face afaceri controversate cu statul, nu ii prieste insa si lui Stefanescu de la Transporturi.

"Pana in anul 2009 am lucrat in functii publice la Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei, unde m-am bucurat de o buna reputatie profesionala si morala, iar din 2009, am trecut in domeniul privat. Faptul ca in articolele aparute in presa se face legatura dintre 'afacerile mele cu statul', din care as fi castigat milioane de euro in urma unor licitatii aranjate si castigate in mod dubios de firmele care nu sunt ale mele, ci ale unei alte persoane cu acelasi nume, mi-a creat grave prejudicii de imagine. Se induce ideea ca acele licitatii ar fi fost castigate in urma unor aranjamente facute de mine, ca urmare a legaturilor de care as fi beneficiat ca functionar public, lucru total neadevarat", explica fostul sef al Directiei de Control de la Transporturi, care, in prezent, detine o firma de consultanta si face parte din mai multe organizatii anti-frauda, precum Association of Certified Fraud Examiners, ACFE Romania si Asociatia Auditorilor Interni din Romania.

Pe perioada procesului cu Traian Basescu (1996-2007), cariera lui Stefanescu nu a stat pe loc: a condus filiala Bucuresti a companiei Asirom, apoi Fininvest Romania SA (Muntenia Global Invest), a condus Departamentul de Audit din Ministerul Educatiei si Cercetarii si a fost consilier superior la Directia Generala de Control Financiar a ANAF, Ministerul de Finante.

In 2007, dupa castigarea procesului la CEDO, s-a intors pe postul de sef al Corpului de Control, la Ministerul Transporturilor, insa a plecat in privat dupa doi ani, ca auditor intern si director de sucursala la Romstrade, unde a ramas pana in 2011, cand si-a deschis propria afacere - Sigma Consulting&Trading.

"Poveste de succes", doar in cazul celui care face afaceri cu statul

Intre timp, celalalt Stefanescu, care face afaceri cu statul, prospera. Detine doua firme - Ars Advertising si Agrafics Communications, iar cea din urma inregistreaza performante spectaculoase. In ultimii trei ani de criza economica, cifra de afaceri a companiei a crescut de opt ori. O "poveste de succes", care are la baza contracte cu statul de milioane de euro.

Doar in 2013, Agrafics Communications a castigat trei contracte de la trei ministere diferite, a caror valoare insumata depaseste un milion de euro.

340.000 de euro de la Interne pentru un proiect anticoruptie

In goana dupa banii statului, firma se muleaza pe contracte care de care mai diverse. Spre exemplu, pentru Ministerul de Interne, Agrafics Communications va asigura consultanta si expertiza necesare implementarii proiectului "Politici anticoruptie pentru cetatean, intr-o administratie responsabila (PACAR)". Contractul a fost castigat pe criteriul pretului cel mai scazut. Mai exact, statul a batut palma pentru suma de 340.000 de euro, bani europeni. Un alt secret al succesului ar mai putea fi insa si faptul ca oferta depusa de SRL-ul lui Stefanescu a fost si singura admisa in cadrul licitatiei.

In bani intra organizarea a doua conferinte, consultanta diversa pentru implementarea proiectului, analiza mecanismelor de autoevaluare a nivelului de raspuns la masurile anticoruptie existente in statele membre ale Uniunii Europene si instruirea personalului cu atributii in domeniul relatiilor cu publicul, integritatii, transparentei, prevenirii si combaterii coruptiei in administratia publica, in tehnici de masurare a performantelor si tehnici de raportare.

530.000 de euro de la Ministerul Muncii

Agrafics Communications a mai castigat, la inceputul anului, un contract de 530 de mii de euro, in cadrul proiectului "Synthesis - un parteneriat pentru incluziune sociala", coordonat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu bani europeni si cofinantat de stat.

In cadrul contractului, firma va organiza schimburi de experienta si mese rotunde in sapte tari europene (Italia, Belgia, Spania, Franta, Lituania, Slovenia, Finlanda). De asemenea, SRL-ul mai organizeaza doua conferinte transnationale (una in Spania si una in Romania), cinci dezbateri cu tineri din scoli de arte si meserii si patru dezbateri cu tineri din centrele de plasament sau alte institutii de asistenta sociala.

183.000 de euro de la Turism

In aprilie, compania a obtinut un contract pe perioada de un an, de la Ministerul Turismului, pentru "realizarea si difuzarea a 64 de publireportaje pentru presa nationala si 64 de publireportaje pe Internet, pe baza a 64 de proiecte Regio din toata tara", dupa cum mentioneaza chiar reprezentantii Agrafics Communications.

Compania s-a angajat sa duca la indeplinire sarcinile asumate pentru 183 de mii de euro, care reprezinta doar jumatate din suma estimata de minister.

#Gabriel Marian Stefanescu Transporturi, #Gabriel Marian Stefanescu Agrafics , #Omul de afaceri