Seful Oracle cumpara un colt de paradis: sute de milioane de dolari pentru o insula in Hawaii

Joi, 21 Iunie 2012, ora 13:04
2122 citiri
Seful Oracle cumpara un colt de paradis: sute de milioane de dolari pentru o insula in Hawaii

Directorul Oracle Corp., Larry Ellison, va cumpara 98% din insula Lanai, situata in Hawaii, potrivit declaratiilor proprietarului actual al acestui obiectiv si guvernatorului statului.

"Din cate am inteles, domnul Ellison are un interes pentru Lanai, care dateaza de mult timp", a spus guvernatorul Neil Abercrombie citat de Bloomberg.

Lanai este a sasea insula ca lungime din Hawaii, avand 365 de kilometri patrati.

Insula este detinuta de firma Castle & Cooke Inc., ce apartine miliardarului David Murdock, inca din 1985. Pe aceasta insula a avut loc casatoria dintre Bill Gates, rivalul lui Larry Ellison in domeniul software si sotia sa, Melinda, in 1994.

Tranzactia de achizitionare a insulei include doua hoteluri pensiuni, organizarea a doua campionate de golf, cluburi si mai mult de 88.000 de acri de pamant pe care se gasesc un complex rezidential de 600 de acri, aflat in faza de dezvoltare, o ferma solara, parcuri si utilitati, potrivit unei cereri depuse de Castle & Cooke la Comisia Utilitatilor Publice din Hawaii. Prin aceasta cerere s-a solicitat intermedierea vanzarii pana pe data de 26 iunie, astfel incat tranzactia sa fie incheiata in ziua urmatoare.

Nu a fost dezvaluit pretul tranzactiei, fiind estimata doat la "sute de milioane de dolari". Insula Lanai a fost scoasa la vanzare la un pret cuprins intre 500 si 600 milioane de dolari, potrivit Business Insider.

David Murdock a precizat ca isi va pastra casa de pe insula si drepturile de a dezvolta o ferma care sa functioneze prin energie eoliana.

"Cred ca Larry Ellison va aduce o viziune noua pentru insula si locuitorii ei", a spus Murdock. "In pozitia mea de proprietar in Lanai, voi continua sa fiu un membru al comunitatii si voi astepta cu nerabdare sa vad evolutia viitoare a insulei".

Larry Ellison se afla pe locul al saselea in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 36,4 miliarde de dolari, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Bill Gates se afla pe locul al doilea, cu o avere de 62 miliarde de dolari.

Lanai are 75 kilometri de litoral si este accesibila insulelor invecinate prin intermediul elicopterului sau al avioanelor mici. Nu are semafoare, iar cei 692 de kilometri de drumuri sunt nepavati in proportie de 93%.

Lanai este cunoscuta drept Insula Ananasului din 1922, avand culturi intinse cu acest fruct pe toata suprafata sa.

Mai mult de 3.200 de persoane locuiesc aici si aproximativ 26.000 de turisti au vizitat insula in primul trimestru al acestui an.

Vanzarea insulei catre Larry Ellison reprezinta "o oportunitate extraordinara pentru locuitori si Insula Lanai in ceea ce priveste aducerea de noi investitii care ar trebui sa creeze noi locuri de munca, sa stimuleze dezvolarea economica locala si sa revigoreze industria turismului din zona", se precizeaza in cererea depusa de Castle & Cooke.

Comisia Utilitatilor Publice trebuie sa aprobe transferul a trei utilitati care constituie parti ale vanzarii, a spus Sean Mikell, membru al acestei structuri. Tranferul presupune ca trei comisari sa isi dea consimtamantul. Votul autoritatii interimare este asteptat sa fie dat in ziua de 26 iunie

#sef Oracle Hawaii, #Hawaii achizitionare insula, #tranzactie achizitionare insula Lanai, #director Oracle insula Lanai , #Omul de afaceri