Stefan Vuza: Calatoria in jurul lumii a fost anul meu sabatic

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 00:00
5167 citiri
Stefan Vuza: Calatoria in jurul lumii a fost anul meu sabatic
FOTO: Stefan Vuza/ SURSA: Adevarul

Stefan Vuza, presedintele grupului AOAR, vorbeste despre beneficiile unui an sabatic, despre delegari si viata fara iPad sau iPhone. Desi este pasionat de aviatie, nu are in plan achizitia vreunui avion si nici alte mofturi scumpe.

Dupa ce a facut inconjurul lumii in anul sau sabatic, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania s-a suparat pe agentiile de turism din Romania si alege pentru anul acesta sa mearga ca un turist "flower-power": cu rucsacul in spate, cazat la hoteluri de una-doua stele.

Va merge in 2012 la campionatul european de fotbal, la Jocurile Olimpice si la Garana. Va dormi la cort si va asculta jazz, sustine acesta intr-un interviu acordat Business24.

Tinand cont de contextul economic actual, care este tara in care ati dori sa investiti acum?

In criza nu prea se fac investitii, dar tara care are mediul cel mai bun de afaceri este Germania. Aceasta tara este de departe o economie sanatoasa, fara riscuri. Germania este singura tara din Europa care ar merita.

Aveti vreun model in businessul international?

Eu as zice ca Patriciu este cel mai bun antreprenor din Romania. Ai ce invata de la Patriciu, si chiar si de la Tiriac. Dar pe plan international nu cred ca am fost atent la o valoare care sa ma inspire. Warren Buffett este un model bun.

La polul opus este Soros care nu a scos niciodata o judecata de valoare, el este doar un speculant. Buffett ar fi clar un model din economia americana. In Europa, pentru mine nu s-a remarcat cineva.

Sunteti un impatimit al aviatiei. Aveti in plan si achizitia unui avion?

Eu am facut liceul militar de aviatie de la Craiova, iar acum in grup este Institutul National de Aviatie, INAV. Cu ei facem cercetari, modificari, proiectari de piese, subansamble.

Iar ceea ce tatonez acum este aviatia usoara, ultrausoara si utilitarele. Am zburat cu mai multe tipuri de avioane, dar nu simt nevoia sa cumpar. Mai bine le inchiriez.

O alta pasiune de-a dumeavoastra este muntele, insa ati renuntat in ultima clipa la o expeditie in muntii Himalaya. Ce s-a intamplat?

Trebuia sa merg in Himalaya cu echipa de la Piatra Neamt, dar chiar atunci cand se facea plecarea a inceput licitatia Oltchim si era nevoie de prezenta mea in tara.

Dupa ce s-a terminat licitatia Oltchim, pentru ca a fost o negociere la Ministerul Economiei, am vrut sa ma alatur grupului. Dar doi dintre ei au avut un incident si nu s-a mai putut. Vom reface traseul.

Ce alte trasee aveti in plan?

In tara am facut toti muntii, iar acum in septembrie facem iar creasta Fagarasului.

Septembrie este luna cea mai buna, adica ploile sunt aproape zero si facem creasta Fagarasului sapte zile si sapte nopti, la cort, de la Cheile Oltului pana la Brasov.

Este o bijuterie mai ales ca stim unde sa campam, unde sa urcam, ce sa evitam. In Romania nu exita munti pe care sa nu ii fi facut.

Cum reusiti in timpul acestor calatorii sa va desprindeti de telefon si internet?

Este foarte usor sa te desprinzi de telefon si calculator. La inceput eram si eu la fel ca toti ceilalti antreprenori: sa vrei sa controlezi, sa vrei sa fii la curent, sa coordonezi.

In partea a doua a vietii lucrurile se schimba. Deleg competentele, ii las pe altii sa faca pentru ca si pe mine m-au lasat altii sa intru in business-ul asta.

Stiu si imi asum un lucru: daca te ocupi personal stii 100% ca lucrurile ies bine, daca delegi competenta ies doar 80%. Si, practic, cand iei o decizie iti spui: "ok, va face altcineva in locul meu; va iesi doar 80% din ce as putea face eu, dar eu o sa vad in celalalt taler".

In celalalt taler am facut o expeditie in Himalaya de trei saptamani. Merita sau nu? Acolo unde merita inchid telefonul si ii las pe ei. Acolo unde nu merita, fac eu.

Totul este o chestie de atitudine.

Eu am plecat prima data acum multi ani intr-o croaziera in America de Sud timp de 40 de zile. Mi-am zis ca nu se vor descurca fara mine 40 de zile. Prima saptamana m-am simtit bine, a doua saptamana am inceput sa dau eu telefoane, a treia saptamana am vazut ca nu ma mai suna nimeni deci lucrurile pot merge.

Anul sabatic nu inseamana sa stai, ci sa muncesti, dar sa faci altceva nou. Si atunci dai jos de pe tine ce ai acumulat si nu iti trebuia.

Asta inseamna anul sabatic, sa construiesti in continuare, altfel nu te vezi. Tot timpul esti prizonierul obisnuintelor tale, nu este usor.

In viata fiecarui om cel putin de trei ori ti se schimba valorile: Calatoria in jurul lumii a fost anul meu sabatic

Calatoria in jurul lumii a fost altceva. Atunci erau mai multe crize de identitate, adica s-au schimbat valorile. In viata fiecarui om se schimba valorile de cel putin trei ori: unele nu mai sunt pe primul loc si coboara pe locul trei.

Din sapte ani, ia-ti un an in care sa nu mai faci lucrurile pe care le-ai facut. Inconjurul lumii pentru asta a folosit.

Si bine am facut, altfel ma invarteam in acelasi cerc. Rezultatul a fost mai bun, dupa cum spuneam ,100%. Astfel grupul a fost condus intr-o profitabilitate de 80%, dar in celalalt taler eu m-am schimbat total si acum stiu ce este de facut pe toate planurile, nu doar profesional.

Dincolo de business este rezultatul, ce faci cu viata ta, ce faci cu tine, cu familia cu ce are sens in lume.

Pentru ca odata ce atingi performanta in business sau o depasesti, iti dai seama ca viata se compune numai din cariera. Anul sabatic te ajuta sa iti dai seamna ca mai sunt si alte componente si te echilibreaza. Altfel devii prizonier.

"Fii tu insuti schimbarea pe care o astepti in lume si este suficient!", spunea Ghandi. Nu iti dori sa schimbi lumea. Daca toata lumea s-ar schimba ce ar fi in plus? Nimic. Te-ai plictisi. Exact cum spune Ghandi.

Eu predau la facultate si am fost la cativa maestri mari aici in Cluj care stiu sa predea.

Un profesor de filosofie spunea ca in Occident s-a ajuns la o stare de stabilitate, de satietate. Exista intr-adevar un bun simt, dar lumea se plictiseste. Pe cand in tarile care inca isi cauta locul, cum este Romania, se mai intampla cate ceva.

Ce planuri de vacanta aveti pentru acest an?

Fiind campionatul european de fotbal Polonia-Ucraina, merg la acest campionat numai la ultimele meciuri, merg singur cu un rucsac in spate, o singura pereche de blugi.

Nu car nimic cu mine pentru ca m-am suparat pe agentiile de turism din Romania care mi-au dat niste preturi exorbitante la bilete de patru, cinci ori mai mari decat pretul oficial.

Am renuntat la filosofia de a sta la hotel de patru-cinci stele. Stau hotel de una-doua stele. Si merg cu trenul.

Practic un turism flower-power: Calatoresc cu trenul, fara bagaj, dorm in hotelul garii

Am un tren care face 26 de ore din Varsovia pana in Kiev. Ma mai opresc in Liov. Am facut un traseu.

Deci un fel de turism flower-power din anii '60-'70. Cu trenul, fara haine, mananc ce gasesc pe drum, dorm la hotelul garii. Am sapte bilete de meci.

Acolo ma duc la tribuna oficiala, dar ma primesc si cu blugi baietii aia. Iar asistenta mea mi-a spus sa nu imi iau iPad-ul sau iPhone-ul cu mine.

Voi merge la Olimpiada. Am gasit agentii din Germania si Ungaria la preturi la o treime (fata de preturile din tara n.r.). Am luat de la germani ce mi-a convenit, de la unguri, la fel, biletele la deschidere.

Sunt preturi la o treime fata de ce dau cei din Romania. Asta este, ei incearca, unii platesc, altii cauta pe net.

In Romania prostia si domnia se platesc. M-a costat intr-adevar foarte mult mai ales biletul la deschidere, dar nu am fost niciodata si, intr-adevar, englezii se pregatesc foarte bine.

Merg pentru al patrulea an la Festivalul de jazz de la Garana

Merg si la festivalul de jazz de la Garana, 12-15 iulie. Este al patrulea an de cand merg la Garana. Am acolo tot ce-mi trebuie. Tot cu cortul merg. Cu bucatar, are bucatarie mobila. Suntem 12 persoane. Avem competitie gastronomica, suntem numai baieti.

Ca sa iti placa jazz-ul trebuie sa ai o anumita cultura muzicala. Pe iubitorii de jazz ii gasesti in toate clasele sociale.

Jazz-ul inseamna o anumita atentie si instructie in tine insuti ca sa vezi ce inseamna muzica reala si cea repetitiva. Strofa refren, strofra refren.

Pe cand jazz-ul este o creatie instantanee, si asta este frumos. Te tine in prezent, jazz-ul fusion in care el creaza pe loc o tematica pe care o da la basist, basistul o da apoi la chitarist, publicul intervine cu aplauze si se schimba ritmul. Este chiar altceva in care chiar esti prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Interviu Stefan Vuza, #miliardar Stefan Vuza, #Stefan Vuza vacanta , #Omul de afaceri