Stii sa oferi cadouri? Bune maniere, cu Ana Maria Nagy

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 00:00
4215 citiri
Stii sa oferi cadouri? Bune maniere, cu Ana Maria Nagy
Foto: sheknows.com

A inceput febra cumparaturilor si cadourile zboara catre persoanele pe care le apreciem cu viteza gandurilor pe care le avem.

Daca doriti sa beneficiati la maxim de recompensele investitiei pe care o faceti in aceasta perioada a anului trebuie sa tineti cont ca fiecare cadou trimis este un gest de apreciere pe care il demonstrati fata de cei pe care ii onorati cu darurile dumneavoastra.

Pentru ca fiecare cadou pe care il faceti sa fie perceput ca un gest onorabil este nevoie sa oferiti un obiect pe care si l-ar putea permite si pe care privindu-l sa isi aminteasca de momentele placute care va leaga.

Nu se ofera obiectul de care are nevoie pentru ca nu vorbim despre un cuplu de tineri casatoriti care v-au invitat la petrecerea lor de casa noua. Nu se ofera un obiect scump pe care nu si l-ar putea permite pentru ca nu va doriti sa atrageti resentimentele persoanei si nici sa o jigniti.

Pentru ca activati cu succes in mediul de business, veti trimite darurile colaboratorilor si partenerilor dumneavoastra cu cateva zile si chiar saptamani inainte si nicidecum dupa Craciun si Anul Nou.

Cadourile intarziate lasa impresia ca am trimis ceva ce am primit la randul nostru si am considerat necesar a le redistribui mai departe. Merita sa faceti tot posibilul ca aceste cadouri sa ajunga inainte de Craciun daca va doriti sa obtineti aprecierea celor cadorisiti.

Ce sa le oferiti?

In nici un caz un glob de sticla si o felicitare. Acest gen de cadou este cel mai ieftin cu putinta si va lasa un gust amar celui care primeste cadoul. Mai mult decat atat, isi va aduce aminte an de an de gestul dumneavoastra daca pastreaza globul printre ornamentele de Craciun pe care le foloseste.

Oferim: 1. Ceva ce si-ar putea permite dar nu au inca. 2. Ceva ce le va aduce cu placere aminte de noi.

Cadourile potrivite pentru persoanele cu care aveti o realtie foarte apropiata de genul parteneri de cuplu sau prieteni cu care impartasiti intimitati sunt obiectele care vin in contact imediat cu corpul celui sau al celei care il primeste : camasile, butonii, bijuteriile, ceasurile, pantofii, hainele sau etolele de blana, parfumurile si produsele dermato-cosmetice.

Sper ca ati inteles insinuarile mele atunci cand am scris persoane cu care impartasiti intimitati.

Cu siguranta o persoana apropiata din anturajul dumneavoastra nu se va simti jignita cand primeste un parfum, in schimb o persoana fata de care nu sunteti la fel de apropiat/a s-ar putea sa interpreteze ca ii sugerati o achizitie mai scumpa decat parfumul pe care il are, ca ii sugerati sa faca ceva pentru a mirosi mai bine sau gestul poate fi interpretat cu o cu totul alta conotatie decat intentia dumneavoastra reala.

Pentru persoanele pe care le apreciati dar cu care nu aveti o prietenie apropiata, va sunt colaboratori sau colegi, cadourile potrivite sunt cele general-valabile: o carte interesanta care va reprezenta o lectura placuta pentru nivelul de interes si de cultura al persoanei care o primeste, sau o rama din argint pentru fotografiile dragi ei/lui pe care o poate tine pe birou.

Daca nivelul financiar al cadorisitului permite, ii puteti oferi doua bilete la un spectacol erudit cum ar fi cele de la Covent Garden.

Atentie! Cand faceti un astfel de cadou, presupuneti ca persoana cadorisita isi permite sa faca un drum pana la Londra, dar cu siguranta nu are timpul necesar sa vaneze locuri la spectacolele de la Covent Garden... mai ales la cele care au loc de Craciun.

Daca nu-si permite deplasarea este mai bine sa flatati acest colaborator cu doua bilete la un spectacol la teatru sau la Opera din Bucuresti.

Tablourile, portelanurile Rosenthal, vazele galee sau murano sunt la fel de potrivite ca gesturi de apreciere.

Cadourile "atentie" sunt cutiile de bomboane insotite de o sticla de bautura fina (pentru o doamna) sau foarte tare (pentru un domn) si buchetele de flori sau cosurile cu flori pe care este obligatoriu sa le oferim cu o carte de vizita.

Pentru ca tocmai ce am pomenit cartea de vizita va atentionez asupra faptului ca este manierat sa oferiti cadourile de sarbatori insotite musai de o felicitare in care sa va declarati intentiile.

Cand oferiti un cadou este bine sa respectati cativa indicatori:

1. Nivelul financiar al cadorisitului

2. Genul de apropiere din relatia voastra

3. Motivul pentru care ii oferiti cadoul. Atat timp cat motivul este plauzibil, cadoul va fi primit cu cele mai bune intentii si va consolida tipul de relationare pe care il aveti cu persoana respectiva.

In cazul in care sunteti invitati la un dineu oficial sau o petrecere de Craciun a unei companii, veti merge fara "sacul cu daruri" dupa dumneavoastra.

Veti trimite cu cateva zile inainte cadourile pe care doriti sa le faceti la adresa de business a companiei/organizatorului respectiv. Gazda va proceda la fel. Daca are cadouri de oferit le va trimite prin curier inainte de petrecerea/reuniunea oficiala.

In persoana cadourile le puteti oferi doar daca sunteti legat de persoana pe care o cadorisiti la un nivel foarte personal si va intalniti cu aceasta persoana intr-un mediu neprotocolar, eventual la ea acasa.

Pentru toate persoanele cu care va intalniti in aceasta perioada este normal si exclusiv firesc sa oferiti cate un cadou daca intr-adevar apreciati persoana respectiva. Daca nu conteaza pentru dumneavoastra cu siguranta nu veti gasi nici macar un cadou simbolic pe care sa i-l oferiti. Daca stiti acest aspect puteti avea certitudinea ca si persoana respectiva o stie iar daca nu o stie inca o va simti pe propria piele.

Alegeti cu grija cadourile pentru ca ele va vor tine aproape persoanele pe care le tratati cu respect in adevaratul sens al cuvantului.

Sarbatori fericite!

Cu stima

Ana- Maria Karina Nagy

Coach Master Practitioner NLP

#cum sa oferi cadou, #bune maniere cadouri, #bune maniere Ana Maria Nagy , #Omul de afaceri