Cum sa-ti alegi corect lentilele decorative

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 00:00
9209 citiri
Cum sa-ti alegi corect lentilele decorative
Foto: idiva

Fie ca petreceti de Halloween cu prietenii din companie, fie ca urmeaza sa participati la o intalnire cu partenerii de afaceri, in seara de 31 octombrie, ideea aplicarii unor lentile de contact colorate va poate surade.

Nu lasati insa acest amanunt pe ultima suta de metri. Alegerea si folosirea gresita a lentilelor de contact decorative poate cauza efecte nedorite.

Stiati ca SUA este una din tarile unde vanzarea lentilelor de contact fara prescriptie este ilegala?

Lentilele de contact, fie decorative, fie nu, sunt in definitiv dispozitive medicale. Prin urmare ele nu sunt universale, fiind realizate pe dimensiuni. Principalii lor parametri sunt raza de curbura si diametrul lentilei.

Desi materialele din care sunt confectionate au evoluat foarte mult in ultimii ani, se recomanda in continuare un consult in urma caruia va sunt prescrise lentilele care se potrivesc dimensiunilor ochilor proprii.

In general, marimea lentilelor cosmeticeeste standard: raza de curbura este de 8,6 mm iar diametrul de 14 milimetri. Compozitia este insa esentiala pentru a determina calitatea lentilelor - cu cat procentul de apa este mai mare, cu atat ochii vor avea parte de mai mult oxigen.

Desi lentilele sunt flexibile, exista riscul ca acestea sa zgarie corneea, ceea ce poate duce la infectii si chiar pierderea vederii.

O prescriptie pentru lentile cosmetice poate suna pompos, insa iata de ce merita sa ai o prescriptie:

Problema nu este ca lentilele de contact decorative nu sunt sigure. Problema este ca multa lume le achizitioneaza fara prescriptie, de la magazine nespecializate.

Bineinteles, apare problema timpului: ai agenda prea incarcata sa adaugi in ea vizite la medicul oftalmolog, plus deplasarea la cabinet.

Insa ca orice om de business, trebuie sa gandim pe termen lung, iar adevarul este ca o simpla vizita la oftalmolog va face purtatul lentilelor mai ieftin si mai putin dureros.

O simpla infectie la ochi nu inseamna doar costul unui tratament, ci si mult timp, mai multe vizite la oftalmolog, lipsa de confort si neplaceri.

Lentilele de contact colorate nu sunt la fel de evoluate precum cele cu dioptrii, deci cu atat mai mult este nevoie de vizita unui oftalmolog.

Ce recomanda oftalmologul?

Un oftalmolog nu recomanda niciodata purtarea lentilelor decorative mai mult de o data pe saptamana, sau mai mult de 8 ore pe zi, chiar si in cazurile in care au fost verificate ca se potrivesc persoanei care le poarta.

Motivul este ca aceste lentile sunt mult mai putin permeabile, deci conduc mult mai putin oxigen comparat cu cele medicale. Din aceasta cauza pot aparea rani cronice ale corneei.

Nu cumparati lentilele de contact doar pe baza prescriptiei de ochelari. Dioptria de ochelari este difera de cea a lentilei, iar in cazul lentilelor vorbim si de alti parametri importanti, cum este raza de curbura a ochiului.

Posibile complicatii

Utilizarea unor lentile de contact nepotrivite poate duce la aparitia unor probleme oculare precum zgarierea corneei, ulcere ale corneei, infectii ale corneei (Riscul infectiilor este de 12,5 ori mai mare cand folosim lentile decorative nepotrivite, potrivit studiilor), conjuctivita sau reactii alergice.

Cumparati lentile de contact de la un magazin specializat

Popularitatea lentilelor decorative a crescut foarte mult, iar asta a dus la aparitia a numerosi retaileri online nelicentiati care vand aceste accesorii cosmetice fara a acorda un suport potrivit.

In magazinele online care nu vand si lentile medicale cu dioptrii, sansele de a gasi lentile de contact colorate calitative scad semnificativ.

Primul indiciu despre calitatea lentilelor este si pretul acestora.

Preturile pentru setul de lentile de contact si produse de curatare fabricate de firme recunoscute in domeniu variaza intre 200 de lei (6 luni de purtare zilnica) si 550 de lei (6 luni de purtare continua zi si noapte) in magazinele online sau, cu aproximativ 20-40% mai mult, in opticile stradale.

Lentilele de contact colorate au un pret mai ridicat. Va puteti astepta la doua lentile intr-o cutie, costul fiind de aproximativ 100-150 de lei, dar pot ajunge si la sume mai mari. Aceste lentile pot fi utilizate o luna.

In ceea ce priveste cele mai de incredere branduri sunt Ciba Vision, Bausch&Lomb sau Acuvue.

Pe fiecare ambalaj trebuie sa apara marcajul CE (Comunitatea Europeana), urmat de indicativul organismului de certificare care evaluat conformitatea produsului.

Evitati produsele aduse din tari asiatice, deoarece au existat cazuri dese in care vopseaua a fost de calitate slaba si s-a transferat pe ochi. Nu cumparati lentile de contact in graba, de la benzinarii, magazine de accesorii sau de infrumusetare. Fiti sigur ca ambalajul are imprimata data de expirare.

Cele mai renumite lentile de contact din lume costa 15.000 de dolari

Pentru un look distins, poti apela la lentile de contact incrustate cu diamante, cristale Swarovski, sau placate cu aur.

Un optometrist din India a scos pe piata primele lentile de contact placate cu aur si incrustate cu diamante, cu un pret pe masura categoriei de lux: 15.000 de dolari pentru a fi intr-adevar o aparitie.

Exista insa si lentile de contact la preturi mult mai accesibile, care folosesc pentru sclipire doar cristale.

Ce fel de lentile decorative pot purta?

Creatii personalizate

Lentilele customizate, personalizate dupa propriile idei pot fi mult mai scumpe si mai greu de obtinut, insa cu putin efort veti avea parte de o calitate mult superioara a ceea ce exista pe piata.

Lentile sclera, perfecte pentru Halloween

Lentilele sclera sunt dintre cele mai ciudate lentile, deoarece nu acopera doar irisul, ci intregul ochi. Sunt mai dificil de inserat pe ochi, si periculos de purtat pe perioade mai mari de cateva ore, de aceea consultul oftalmologic este obligatoriu inainte de a le purta.

Lentile colorate

Lentilele colorate pot fi purtate atat la petreceri, cat si zi de zi, daca sunt verificate in prealabil de un oftalmolog. Gama culorilor variaza de la albastru, verde, sau caprui, pana la culori mai putin obisnuite, cum sunt cele mov.

Idei de ultima ora

Apelati la idei de ultima ora care nu implica achizitionarea unor lentile de contact decorative fara prescriptie. Chiar daca petrecerea dureaza doar cateva ore, pagubele pe care le poate face acest tip de lentile sunt foarte mari, fara a fi nevoie de purtare indelungata.

Procesul de invatare pentru aplicarea foarte rapida a lentilelor si acomodare cu acestea dureaza aproximativ o saptamana. Daca la inceput e posibil sa dureze si 15-20 de minute sa le aplicati pe ochi, dupa cateva folosiri, procesul se scurteaza la cateva secunde.

Cum sa le pui corect

1. Spala-te bine pe maini

2. Aseaza lentila pe varful degetului aratator.

3. Pune degetul mijlociu pe centrul pleoapei inferioare.

4. Cu degetul aratator de la cealalta mana ridica pleoapa superioara.

5. Priveste spre lentila si aseaz-o pe zona alba a ochiului.

6. Priveste in jos pret de cateva secunde da drumul pleoapei inferioare si apoi celei superioare.

Cum sa ai grija de lentile

Chiar daca lentilele sunt pur decorative, ai grija de ele, la fel cum orice purtator de lentile ar avea. Chiar si dupa cea mai nebuna petrecere de Halloween, rezerva cateva minute pentru a steriliza lentilele cu solutie si nu adormi niciodata cu ele.

In final, lentilele de contact, fie medicale, fie colorate, pot reprezenta o alternativa sau o alegere de moment, insa consultul este unul obligatoriu.

Alexandru Alecu,

Fondator al magazinului de optica Videt

#lentile contact Halloween, #lentile contact colorate, #cele mai bune lentile colorate , #Petreceri