Cele mai greu accesibile locuri in care ajunge Posta Romana

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 17:13
1768 citiri
Cele mai greu accesibile locuri in care ajunge Posta Romana

Posta Romana ajunge saptamanal in 604 localitati din Alba, Iasi, Olta si Valcea, situate in conditii geografice exceptionale, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Statutul special al acestor localitati este dat de infrastructura precara, de pozitionarea geografica propriu-zisa, precum zonele montane greu accesibile, dar si de numarul mic de locuitori, pe lista figurand printre altele si localitatile cu mai putin de 10 locuitori.

Astfel, ANCOM a inclus in Lista 222 de noi localitati identificate ca aflandu-se in conditii geografice exceptionale, numarul total ridicandu-se acum la 604 localitati.

In aceste localitati Compania Nationala Posta Romana, (CNPR) are obligatia de a asigura cel putin doua colectari de la fiecare punct de acces si cel putin doua livrari la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul fiecarei persoane juridice, situate in intravilanul localitatii, in fiecare saptamana.

Cele mai multe localitati situate in conditii geografice exceptionale se gasesc in judetul Alba, in numar de 117, reprezentand aproape 20% din totalul localitatilor situate in conditii geografice exceptionale, in timp ce in judetele Iasi, Olt si Valcea se regaseste numai cate o localitate situata in conditii geografice exceptionale. In judetele Dambovita, Giurgiu si Ilfov nu exista astfel de localitati. Lista completa a localitatilor situate in conditii geografice exceptionale poate fi consultata pe pagina de internet a ANCOM, aici.

In anul 2011, CNPR a propus ANCOM suplimentarea Listei localitatilor situate in conditii geografice exceptionale cu 5.417 localitati, insa, in urma analizarii fiecarui caz prin controalele facute de ANCOM, precum si prin studierea documentelor emise de autoritatile locale, ANCOM a decis suplimentarea Listei cu doar 222 de localitati.

CNPR a fost desemnat ca furnizor de serviciu universal in anul 2009 in urma publicarii de catre ANCOM a unui anunt de intentie privind desemnarea unui furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale.

Furnizorul de serviciu universal are obligatia de a asigura, in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei, cel putin o colectare de la fiecare punct de acces si cel putin o livrare la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul fiecarei persoane juridice, in fiecare zi lucratoare, dar nu mai putin de 5 zile pe saptamana, iar, prin derogare de la aceste prevederi, CNPR are obligatia de a asigura cel putin doua colectari de la fiecare punct de acces si cel putin doua livrari la locuinta fiecarei persoane fizice si la sediul fiecarei persoane juridice, situate in intravilanul localitatii, in fiecare saptamana, in cazuri sau in conditii geografice exceptionale.

Conform deciziei de desemnare a CNPR ca furnizor de serviciu universal, ANCOM stabileste, pe baza propunerilor CNPR, localitatile considerate ca aflate in cazuri sau conditii geografice exceptionale. Lista localitatilor poate fi revizuita de ANCOM la propunerea CNPR sau din oficiu.

#Posta Romana livrari, #zone geografice Posta Romana, #servicii Posta Romana , #Planificarea activitatii