Cel mai mare diamant, descoperit in Australia

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 11:21
4337 citiri
Cel mai mare diamant, descoperit in Australia

Grupul minier anglo-australian Rio Tinto a anuntat miercuri descoperirea unui diamant roz de aproape 13 carate, care ar fi piatra cea mai rara si mai pretioasa gasita vreodata in Australia.

Botezata "Argyle Pink Jubilee" (Jubileul Roz Argyle), piatra pretioasa bruta de 12,76 carate a fost gasita intr-o mina de diamante exploatata de Rio Tinto in regiunea Kimberley (vestul Australiei), a precizat grupul minier.

"Un diamant de acest calibru este fara precedent in Australia", a declarat Josephine Johnson, de la divizia Argyle Pink Diamonds. "A fost nevoie de 26 de ani pentru a extrage aceasta piatra si s-ar putea sa nu mai vedem niciodata una la fel", a adaugat aceasta.

Piatra pretioasa, al carei nume face referinta la jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, suverana a Australiei, are o tenta roz, asemanatoare diamantului Williamson Pink (24 de carate) oferit reginei Marii Britanii cu ocazia casatoriei sale cu ducele de Edinburgh in 1947.

Aproximativ 90% din diamantele roz descoperite in lume provin de la mina Argyle din regiunea Kimberley, exploatata de Rio Tinto, potrivit grupului minier.

Cele mai mari diamante sunt in general achizitionate de muzee sau scoase la licitatie de cele mai mari case, precum Christie's sau Sotheby's. Unele dintre ele au fost facute cadou unor monarhi.

In 244 de ani de existenta, Christie's a scos la licitatie doar 18 diamante taiate de mai mult de 10 carate, potrivit Rio Tinto.

Dupa ce va fi taiat si slefuit, Jubileul Roz va fi evaluat de experti internationali, expus in mai multe tari, apoi scos la licitatie in cursul acestui an.

#diamant jubileul roz australia, #diamant roz australia, #licitatie diamant australia , #Shopping