GfK: Dorinta romanilor de a face cumparaturi majore a crescut usor

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 12:13
1540 citiri
GfK: Dorinta romanilor de a face cumparaturi majore a crescut usor

Dorinta romanilor de a face cumparaturi majore a crescut in ultimele cateva luni, ramanand totusi la un nivel foarte coborat, conform unui studiu al GfK privind climatul de consum Europa si SUA pentru al doilea trimestru al lui 2012.

"Deocamdata, Romania pare sa fi reusit sa ramana putin afectata de criza financiara europeana. Cu toate ca previziunile privind cresterea economica sunt mai putin optimiste, acestea se mentin la un nivel relativ ridicat. Conform Bancii Mondiale, economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,2%. Acest lucru este demonstrat si de cresterea accentuata, in ultimele cateva luni, a asteptarilor consumatorilor privind starea economiei", mentioneaza studiul.

Acesta semnaleaza ca, in pofida reescaladarii crizei financiare europene, asteptarile privind starea economiei in Romania au continuat sa isi revina. Desi indicatorul se situa la -26,2 puncte in martie, acesta a urcat la -2,6 puncte in iunie, ajungand astfel la cea mai ridicata valoare atinsa din noiembrie 2008. Indicatorul a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -71 puncte.

In ciuda tuturor problemelor, in acest interval, economia Romaniei s-a stabilizat in mod constant. In 2011, tara a inregistrat o crestere economica de 2,5 procente din PIB. Asteptarile privind starea economiei sunt pozitive si pentru 2012, preconizandu-se rate cuprinse intre 1,5 procente si 2 procente din PIB.

In 2011, Romania a reusit sa respecte pragul de deficit fixat, de 4,4 procente din PIB. Rata somajului inregistrat oficial se situeaza la 7,7 procente. Insa aceasta evolutie pozitiva se afla inca pe un teren nesigur, fiind strans dependenta de situatia economica in zona euro, care este raspunzatoare de 55 procente din exporturile Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romani intentii cumparaturi, #studiu GfK dorinte cumparatori, #criza financiara interdependenta state, #consumatori romani cumparaturi majore , #Shopping