Nici ceasul elvetian nu mai e ce-a fost: La ce tertipuri sunt nevoite sa apeleze marile case, cand eticheta "Swiss-made" le ameninta profitul

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:16
7608 citiri
Nici ceasul elvetian nu mai e ce-a fost: La ce tertipuri sunt nevoite sa apeleze marile case, cand eticheta "Swiss-made" le ameninta profitul
Foto: CC0 Creative Commons

Cei care cumpara un ceas cu eticheta "Swiss-made" crezand ca este vorba de un ceas produs in intregime in Elvetia ar putea sa se insele, in conditiile in care o parte din componente precum cadranele, geamul sau cutiile ceasurilor sunt produse in China, Thailanda sau Mauritius, pentru ca la final sa ajunga in ceasurile care sunt vandute sub eticheta "Swiss-made", informeaza Reuters.

Regulile pentru producatorii care doresc sa beneficieze de prestigioasa eticheta "Swiss-made", pentru care cumparatorii sunt dispusi sa plateasca o prima, au fost inasprite in acest an.

Cerinta cheie este ca 60% din costurile de productie sa fie suportate in Elvetia, fata de pragul de 50% in trecut care se aplica doar mecanismului principal al ceasului.

Noile reguli sunt menite sa creasca increderea cumparatorilor in eticheta "Swiss-made" si sa protejeze industria elvetiana de orologerie de concurenta, in special cea asiatica.

Insa inasprirea regulilor a facut mai dificila reducerea costurilor pentru producatorii de ceasuri elvetiene mai ieftine intr-un moment in care industria trece printr-o criza severa. In schimb, au permis producatorilor de ceasuri mai scumpe sa majoreze ponderea componentelor care vin din Asia pentru a-si proteja marjele de profit.

"Dupa ce regulile referitoare la 'Swiss-made' au fost inasprite avem mai putine comenzi, nu mai multe. Unii din clientii nostri ne cer sa producem jumatate din componente in China pentru ca sa putem fi mai ieftini", a declarat Alain Marietta, de la producatorul de cadrane Metalem, care are sediul in orasul Le Locle, in cantonul Neuchatel, leaganul industriei elvetiene de orologerie.

Marcile de ceasuri cele mai accesibile au dificultati in a face profit in Elvetia din cauza salariilor ridicate, marjelor reduse si concurentei straine intense care impiedica producatorii elvetieni sa majoreze preturile.

Datele publicate de Federatia industriei elvetiene de orologerie arata ca exporturile de ceasuri cu preturi de pana la 600 de franci (514 euro) au scazut cu 11% in primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de o crestere de 2,4% pentru toate categoriile de ceasuri.

In ultimii ani au aparut companii specializate care ofera marci de ceasuri care beneficiaza de eticheta "Swiss-made", chiar daca delocalizeaza la maxim productia de componente in tarile cu costuri reduse.

De exemplu, EOS Watch Development promite pe site-ul sau de Internet sa livreze ceasuri "Swiss-made" care permit clientilor sa faca economii prin combinarea furnizorilor elvetieni cu cei asiatici.

Pe segmentul ceasurilor de top, unde un exemplar se vinde pentru mai multe mii de franci, scaderea puternica a cererii dupa criza financiara din 2008 a dus la diminuarea profiturilor.

"Unele marci de lux care anterior nici nu concepeau sa cumpere componente din strainatate din motive de etica dar si pentru ca pretul de comercializare al produselor lor este unul excesiv, permit in prezent acest lucru" a spus un producator elvetian de cadrane care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Potrivit acestuia propria sa companie produce cadranele in special in Mauritius, unde salariile sunt mult mai mici, dar datorita unor operatiuni tehnice realizate in Elvetia aceste cadrane pot beneficia de eticheta "Swiss-made".

Industria de orologerie reprezinta aproximativ 10% din exporturile totale ale Elvetiei si asigura aproximativ 57.000 de locuri de munca.

#ceasuri elvetiene, #ceasuri swiss made , #Shopping