Noi reguli TVA pentru cadourile oferite partenerilor de afaceri

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:30
2159 citiri
Noi reguli TVA pentru cadourile oferite partenerilor de afaceri

Companiile vor putea oferi, in 2013, cadouri partenerilor de afaceri in cuantum de maximum 100 lei, fara sa colecteze Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), se arata intr-un comunicat Accace, unul dintre liderii pietei serviciilor de outsourcing si consultanta din Europa Centrala si de Est.

"Ca urmare a introducerii noii prevederi, deductibilitatea TVA aferenta bunurilor acordate in cadrul actiunilor de protocol nu va mai depinde, ca in prezent, de profitabilitatea companiei.

Poate fi discutabil nivelul destul de redus privind deductibilitatea (cadouri in valoare de maximum 100 de lei), insa masura introdusa este normala, avand in vedere ca se elimina corelatia intre deductibilitatea TVA si plafonul privind deductibilitatea din punct de vedere al impozitului pe profit a cheltuielilor de protocol", a explicat Dragos Nicolae, Tax Manager in cadrul Accace.

Potrivit sursei citate, incepand cu 2013, companiile aplica reguli noi privind colectarea TVA la bunurile acordate drept protocol, pentru care s-a dedus TVA la achizitie, diferite de cele mentionate la calculul impozitului pe profit pentru limitarea cheltuielilor de protocol.

In cazul in care companiile depasesc plafonul de 100 de lei, se considera ca are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adaugata se va auto-colecta daca initial s-a dedus TVA pentru bunurile care, ulterior, sunt acordate in cadrul actiunilor de protocol.

"De exemplu, daca o companie are zece parteneri carora doreste sa le ofere cadouri cu ocazia Sarbatorilor de Paste, in cazul in care valoarea fiecarui cadou depaseste 100 de lei, TVA se va colecta din suma cumulata care excede plafonul pentru fiecare dintre bunurile oferite. Concret, daca un cadou costa 150 de lei, se va colecta TVA pentru suma de 50 de lei", se arata in comunicatul Accace.

Toate prevederile cu privire la TVA devin aplicabile incepand de la 1 ianuarie 2013.

#cadou sarbatori, #cadou partener afaceri, #reguli protocol afaceri , #Shopping