Redescopera "Closca cu puii de aur" intr-o moneda pretioasa ce poate fi a ta

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 00:00
5550 citiri
Redescopera "Closca cu puii de aur" intr-o moneda pretioasa ce poate fi a ta
Foto: Patera de la Pietroasa

Esti pasionat de monedele din aur sau de mitologie, ori pur si simplu vrei sa faci un cadou cu totul deosebit de Craciun? Nu rata o editie numismatica de exceptie a Bancii Nationale a Romaniei, cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa".

Moneda din aur, pusa in circulatie de BNR incepand de luni, 17 decembrie, readuce in atentia publicului celebrul Tezaur de la Pietroasa, sau Closca cu puii de aur, intr-o editie limita, de numai 500 de exemplare.

Pe avers, vei gasi reprezentarea unui grup de personaje de pe patera (platou mic) din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominala "10 LEI" si stema Romaniei. La exterior, in arc de cerc, apare anul de emisiune "2012" si inscriptia "ROMANIA".

Pe reversul monedei apare personajul feminin din centrul paterei, suprapus peste o reprezentare in perspectiva a acesteia. La exterior, inscriptiile in arc de cerc "PATERA" si "TEZAURUL DE LA PIETROASA", potrivit BNR.

Foto: BNR

Editia numismatica este dedicata colectionarilor, celor care vor sa investeasca in aur, dar poate reprezenta si un cadou inedit, de sarbatori.

Monedele sunt ambalate in capsule transparente, pentru protectie, si sunt insotite de brosuri de prezentare, in limbile romana, elgleza si franceza, ce inlcud certificatul de autenticitate al monedei, semnat de guvernatorul si de casierul central al Bancii Nationale.

Moneda are 1,224 grame (aur 999%), costa 415 lei, fara TVA, are putere circulatorie si poate fi cumparata din sucursalele BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.

Comoara misterioasa

Tezaurul de la Pietroasa, denumit popular si "Closca cu puii de aur", a fost descoperit in 1837, langa Buzau, si era format din 22 relicve arheologice, majoritatea din aur, cu pietre pretioase. Dintre acestea, doar 10 s-au mai pastrat la Muzeul National de Istorie, restul fiind distruse sau furate, de-a lungul vremii.

Provenienta comorii este in continuara incerta, fiind atribuita vizigotilor, ostrogotilor sau chiar dacilor, dupa unele surse, si ar fi fost ingropata in secolele III-V.

Dintre obiectele descoperite, pe langa vase, cani, bratari si fibule (brose) din aur, s-a remarcat o patera, un platou mic din aur, decorat in relief cu numeroase personaje, si cu o statueta in centru , ce reprezinta un personaj feminin, cel mai probabil o zeitate.

Comoara a fost numita "Closca cu puii de aur", dupa cele trei fibule in forma de vultur descoperite, una mare si doua mici, prima reprezentand "closca", iar cele din urma simbolizand "puii".

Unele interpretari sugereaza ca acestea ar putea simboliza, de fapt, mitul pasarii Pheonix, care renaste din propria-i cenusa.

Foto: Tezaurul de la Pietroasa - piesele pastrate pana in ziua de astazi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moneda aur BNR, #editie numismatica BNR, #ban aur colectie, #moneda Tezaur Pietroasa, #closca pui aur , #Shopping