Retailerii de lux increzatorii in fortele proprii. Cum arata piata in 2012?

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:34
1664 citiri
Retailerii de lux increzatorii in fortele proprii. Cum arata piata in 2012?

Piata produselor de lux a inregistrat vanzari record in 2011, iar Romania s-a "imbogatit" cu branduri precum H&M, Valentino sau Gucci. Retailerii de lux raman optimisti in privinta vanzarilor pentru 2012, in ciuda crizei economice din Europa si a cererii in scadere din Asia.

Casa italiana de moda, Ermenegildo Zegna anticipeaza o crestere lenta a cifrei de afaceri in acest an, datorata in special clientilor din afara zonei euro, dupa ce compania a anuntat un profit record in 2011. Reprezentantii Raffaele Caruso, retailer pentru branduri ca Christian Dior se asteapta la vanzari mai mari cu 20% in acest an, estimare care are la baza comenzile actuale, potrivit Bloomberg.

"Asia va fi elicea vanzarilor, urmata de SUA. Sectorul produselor de lux se va extinde cu 10% in 2012, la jumatate din valoarea inregistrata in 2011. Vanzarile vor creste cu 20% in Asia, 6% in SUA, cu 5% in Europa si 2,5% in Japonia, sustin specialistii din domeniu.

Criza economica din statele europene va diminua considerabil profitul actantilor din domeniul produselor de lux, in ciuda rezultatelor bune obtinute in Asia sau America.

Scaderea ratingului de tara al Italiei, motiv de ingrijorare pentru actantii de pe piata produselor de lux

Decizia agentiei de rating Standar& Poor's de a retrograda tari ca Italia sau Franta va avea serioasa repercusiuni asupra pietei produselor de lux.

"Trebuie sa fim pregatiti de lovituri pana cand liderii europeni vor gasi o solutie pentru acesta situatie de criza", au declarat reprezentantii casei Zegna.

Compania Rafaelle Caruso a raportat o crestere a vanzarilor cu 32% in 2011, fata de anul precedent. Reprezentantii companiei se asteapta la rezultate cel putin la fel de bune si in 2012 datorita unui parteneriat pentru a distribui costume barbatesti pe piata din China. Zegna va deschide 30 de magazine noi in acest an, dintre care 10 in China si Africa.

H&M, Armani, Gucci din 2011 si in Romania

In Romania, 2011 a venit cu o serie de schimbari pe piata retailerilor de lux, de la companii care au ales sa parieze pe Romania si sa deschida magazine la noi in tara, pana la branduri si-au inchis portile.

H&M a intrat pe piata in martie, deschizand pana in prezent 10 magazine in Bucuresti, Constanta, Cluj, Brasov si Timisoara.

In al patrulea trimestru fiscal, incheiat pe 30 noiembrie 2011, vanzarile H&M la nivel mondial au crescut cu 6%, fata de aceeasi perioada a anului anterior, pana la 5,2 miliarde de dolari. In acelasi timp, profitul a fost de 802 milioane de dolari.

Gucci a intrat pe piata romaneasca in aprilie, deschizand primul magazin local, in incinta hotelului Hilton din Bucuresti, iar in aprilie Emporio Armani a deschis locatia de pe calea Victoriei, din Bucuresti.

La mijlocul lunii decembrie, casa italiana de moda Valentino a inaugurat primul sau magazin monobrand din Romania in hotelul J.W Marriott.

La inceputul lunii decembrie, retailer-ul Esprit a anuntat ca se retrage de pe piata din Romania. Mai precis, compania AAV Group, controlata de omul de afaceri Vicentiu Zorzolan, a inchis toate cele trei magazine Espritpe care le detinea pe piata locala, respectiv in Bucuresti.

AAV Group mai detine la nivel local si francizele Springfield si Women's secret.

Compania AAV Group a avut anul trecut o cifra de afaceri de 7,5 milioane de lei (2,2 milioane de dolari), fata de 31 milioane de lei (9,4 milioane de dolari) in 2009.

#produse de lux, #vanzari produse de lux, #casa de moda Zegna , #Shopping