Solutia iesirii Germaniei din criza: Multe cumparaturi de Craciun

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:42
2551 citiri
Solutia iesirii Germaniei din criza: Multe cumparaturi de Craciun

Guvernul german ofera 284 miliarde de dolari garantii pentru a salva economia europeana, in timp ce consumatorii germani isi aduc si ei contributia la dezvoltarea economiei.

Germania este tara europeana cu cele mai mari vanzari in perioada Sarbatorilor de iarna, consumatorii marindu-si bugetele cu 2,7%, potrivit unui studiu realizat de un centru de cercetare pe retail din Marea Britanie, scrie Bloomberg.

In medie, germanii vor cheltui de aceste Sarbatori circa 630 de euro pe cadouri, mancare, bautura, decoratii si calatorii, cu 30 de euro peste media europeana.

Mai mult, analistii precizeaza ca in timp ce toata Europa, ingrijorata de criza, va strange cureaua de Sarbatori, consumatorul german, desi ingrijorat in legatura cu riscurile crizei, nu le simte inca in buzunar, de aceea va cheltui in mod obisnuit.

Jocurile, ceasurile, bijuteriile, cartile si electronicele vor fi produsele ce vor inregistra cele mai mari vanzari pe retail, estimate la 78 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere 1,5% fata de lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, potrivit datelor Federatiei de Retail din Germania.

In plus, germanii cu venituri peste medie vor cheltui peste 1.000 de euro in aceasta perioada. Astfel, Marijo Knezevic, manager de portofoliu la Bad Vilbel a declarat ca va cheltui in jur de 2.500 de euro in acest sezon pe haine, bunuri de lux si accesorii.

De cealalta parte, reprezentantii companiilor direct implicate se afirma increzatori in cresterea vanzarilor pentru sezonul sarbatorilor. In acest sens, un studiu al companiei GfK estimeaza ca increderea consumatorilor germani va creste pentru prima data in 8 luni in noiembrie, datorita majorarii salariilor dar si a unui trend ascendent de ocupare a fortei de munca, relevat de raportul Bundesbank.

In plus, Kurt Stroscher, un om de afaceri german, a declarat ca pentru germani criza economica nu a fost problema reala pana acum si ca afacerile companiilor germane sunt stabile. In aceste conditii, Storecher este de parere ca oamenii vor sa uite de preocuparile lor cu privire la viitor, si vor cheltui cum cheltuiesc in mod obisnuit de Craciun.

In ceea ce priveste cheltuielile de sarbatori la nivel european, un studiu Deloitte preconizeaza ca grecii vor avea reduceri de minim 20%, italienii de 2,3%, in timp ce spaniolii vor mari bugetele lor de Craciun cu 1,9%, iar germanii cu 4,3%.

De asemenea, pe langa cumparaturile pe decoratiuni, Germania mai are o sursa de venit in perioada sarabatorilor: pietele sale traditionale de Craciun, cu vanzare de vin fiert, carnati, jucarii de lemn si ornamente traditionale

#Germania Craciun, #cumparaturi Craciun, #economie germania , #Shopping