Sotheby: Diamant istoric, evaluat la 2-4 milioane de dolari,

Marti, 28 Februarie 2012, ora 21:10
1896 citiri
Sotheby: Diamant istoric, evaluat la 2-4 milioane de dolari,

Un diamant istoric, Beau Sancy, care a ornat coroana purtata de Maria de Medici pe 13 mai 1610, data la care a fost incoronata regina a Frantei alaturi de regele Henri al IV-lea, cu o zi inainte ca acesta sa fie asasinat, va fi scos la licitatie pe 15 mai, la Geneva, a anuntat casa de licitatie Sotheby's.

Potrivit AFP, pretul de vanzare al acestui diamant alb de 34,98 de carate, taiat in forma de para, ar putea sa se incadreze intre doua milioane de dolari si patru milioane de dolari (1,5-3 milioane de euro). Diamantul are dimensiunile de 2,3 x 1,9 x 1,1 centimetri.

Nestemata a fost cumparata la Constantinopole de Nicolas de Harlay, stapanul domeniului Sancy (1546 - 1629), si provine din orasul Golconde din centrul Indiei, de unde provin alte doua diamante celebre: Koh-i-Noor si Regent.

De Sancy a vandut diamantul, in 1604, regelui Henri al IV-lea, care l-a oferit apoi sotiei sale, Maria de Medici.

Nicolas de Harlay mai avea un diamant, denumit Sancy sau Grand Sancy, vandut regelui Angliei, expus in prezent la Muzeul Luvru. "Grand Sancy" este un diamant de 55,23 de carate.

Beau Sancy era considerat cel mai mare diamant din colectia Mariei de Medici, mare iubitoare de pietre pretioase.

Regina a vandut diamantul printului de Orania, in 1641, pentru a-si plati datoriile. Diamantul a ajuns apoi in mainile Mariei Stuart, regina Scotiei, care l-a primit ca dar de nunta.

Diamantul a ajuns apoi in posesia lui Frederic I, primul rege al Prusiei, in 1702, care a facut din el principala piesa ornamentala din coroana Prusiei.

Devenit cea mai mare piatra pretioasa a Casei Regale a Prusiei, diamantul Beau Sancy a fost transmis din generatie in generatie, pana in zilele noastre.

Un stra-stranepot al ultimului Kaiser (imparat al Germaniei), Georg Friedrich Ferdinand, in varsta de 36 de ani, aflat la conducerea Casei Regale a Prusiei, a scos la vanzare acest diamant.

In ultimii 40 de ani, Beau Sancy a fost expus doar de patru ori in public. Ultima oara, diamantul a fost prezentat in 2004, la Munchen, in cadrul unei expozitii consacrate comorilor germane.

Inainte de licitatia de la Geneva, Beau Sancy va fi expus la Hong-Kong, New York, Roma, Paris, Londra si Zurich.

#diamant Maria de Medici, #pret diamant istoric Sotheby, #licitatie Sotheby, #diamant Casa Regala Prusia , #Shopping