SUA restituie Spaniei cel mai valoros tezaur subacvatic din lume

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 15:41
2608 citiri
SUA restituie Spaniei cel mai valoros tezaur subacvatic din lume

Societatea Odyssey este obligata sa restituie saptamana viitoare Spaniei tezaurul gasit pe o nava scufundata in 1804, a hotarat un tribunal din Florida.

Tezaurul cantareste 17 tone si este compus din circa 594.000 de monede, majoritatea din argint si purtand efigia regelui spaniol Carlos al IV-lea, cat si din sute de obiecte din aur, relateaza agentiile AFP si EFE, care citeaza surse judiciare.

De asemenea, tribunalul american a respins solicitarea societatii Odissey de a primi o despagubire de peste 400.000 de dolari pentru conservarea tezaurului gasit in anul 2007 pe nava "Nuestra Senora de las Mercedes". Aceasta a plecat din Peru, cu destinatia Spania, dar a fost scufundata de marina britanica in anul 1804, in apele din apropierea provinciei portugheze Algarve.

Tezaurul, in valoare de circa 500 de milioane de dolari, este cel mai valoros dintre cele care au fost descoperite pana in prezent pe vreo epava subacvatica.

Tribunalul american si-a motivat decizia prin faptul ca tezaurul se afla pe un vas de razboi al Spaniei si prin urmare el revine acestui stat, nava aflandu-se "sub suveranitate" spaniola. Societatea Odyssey, care sustine ca a gasit epava in apele internationale, a adus valorile in Florida fara sa anunte autoritatile spaniole si a tinut secret locul epavei.

Vicepresedintele Odyssey, Melinda MacConnel, atribuie succesul Spaniei "influentelor politice" ale SUA, care, in opinia sa, ar fi permis guvernului de la Madrid sa obtina tezaurul si considera ca aceasta decizie va avea ca efect descurajarea explorarii arheologice submarine.

#tezaur Spania, #monede tezaur Spania, #vas scufundat America, #tezaur vas scufundat , #Shopping